Wereldkampioene Cheruiyot in Scholten Awater Zevenheuvelenloop

Persbericht

28 oktober 2015

Wereldkampioene Cheruiyot in Scholten Awater Zevenheuvelenloop

Nijmegen – De kersverse Keniaanse wereldkampioene op de 10.000 meter Vivian Cheruiyot zal op zondag 15 november op jacht gaan naar een snelle tijd tijdens de Scholten Awater Zevenheuvelenloop. Hierbij krijgt zij concurrentie van landgenote Linet Masai. Beide atletes zullen in Nijmegen hun debuut maken op de 15 kilometer.

Wereldkampioenes

Zowel Vivian Cheruiyot als Linet Masai wisten ooit de wereldtitel op de 10.000 meter te veroveren. Cheruiyot deed dit in augustus door in Beijing met een verschroeiende eindsprint als eerste over de finish te komen. In 2011 pakte zij zelfs de dubbel met wereldtitels op de 5.000 meter en 10.000 meter. Haar voorganger in de tweejaarlijkse titelstrijd was Linet Masai, die in 2009 de beste van de wereld was. Bij dezelfde kampioenschappen in 2009 wist Cheruiyot de 5.000 meter te winnen.

Debuut

Linet Masai liep in 2009 een wereld besttijd op de 10 Engelse mijl in 50.39 uur. Net als Cheruiyot nam zij echter nog nooit deel aan een wedstrijd over 15 kilometer. Beide wereldtoppers maken dus hun debuut over 15 kilometer bij de Nijmeegse najaarsklassieker. Hierbij zullen zij als ’s werelds beste loopsters op de 10.000 meter erg aan elkaar gewaagd zijn. Al op diverse vlakken vochten zij duels uit. Bij het wereldkampioenschap cross in 2011 wist Cheruiyot haar concurrente Masai te verslaan in een rechtstreeks duel. De Keniaanse dames eindigden bij deze wereldtitelstrijd als eerste en tweede.

Kuijken en Vastenburg

Bij de Nederlandse vrouwen is Jip Vastenburg de grote favoriete. Zij eindigde bij het wereldkampioenschap 10.000 meter op de elfde plaats. Vorig jaar behaalde de jonge Apeldoornse een vierde plaats tijdens het Europees kampioenschap 10.000 meter. Vastenburg heeft zich op de 10.000 meter al geplaatst voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De 21-jarige lange afstandsloopster komt voor het eerst aan de start bij de Nijmeegse 15 kilometer wedstrijd en gaat op jacht naar een tijd onder de 50 minuten. Susan Kuijken zal dit jaar niet deelnemen aan de Scholten Awater Zevenheuvelenloop. De Nijmeegse is nog niet hersteld van haar optreden tijdens het wereldkampioenschap op de 5.000 meter en 10.000 meter.

Nederlandse loopsters

Naast Vastenburg komen ook veel andere Nederlandse toploopsters naar Nijmegen. Deelname van Miranda Boonstra, Kim Dillen, Irene van Lieshout, Jamie van Lieshout en Ruth van der Meijden zorgt voor een brede top bij de dames. Jamie van Lieshout was vorig jaar in een snelle 51.10 min verrassend de beste Nederlandse bij de Scholten Awater Zevenheuvelenloop. Regioloopsters Boonstra en Van der Meijden zijn beiden weer op de weg terug na een lange blessureperiode en in voorbereiding op een snelle (halve) marathon. Irene van Lieshout won eerder dit jaar de 5 kilometer bij de Stevensloop en de Marikenloop en komt voor het eerst aan de start van de 15 kilometer in haar nieuwe thuisstad.

Inschrijving gesloten

Alle 40.000 startbewijzen voor het Zevenheuvelenweekend zijn verkocht. De inschrijving voor de 32e editie van de Scholten Awater Zevenheuvelenloop en de Zevenheuvelennacht is hiermee gesloten.

Meer informatie over het Zevenheuvelenweekend is te vinden op www.zevenheuvelenloop.nl.

Accrediteren

Indien u aanwezig wilt zijn bij de Scholten Awater Zevenheuvelenloop op 15 november of bij de Zevenheuvelennacht op 14 november, klik dan hier voor het accreditatieformulier. Let op: aanvragen moeten uiterlijk maandag 9 november binnen zijn, aanvragen na deze datum worden niet in behandeling genomen.