Familielezing over scheepsarcheologie in Flevoland

3 november 2015

De hoogtepunten van opgravingen scheepswrakken in Flevoland door de jaren heen.

OpgravingBijzonder hoogleraar Maritieme Archeologie prof. dr. Andre van Holk vertelt kinderen, ouders en geinteresseerden op zondag 15 november over scheepsarcheologie in Flevoland. De provincie is 's wereld grootste droge scheepskerkhof met zo'n 430 scheepswrakken. Deze scheepswrakken zijn ontdekt bij de inpoldering van Flevoland.

Elke zomer werkt het IFMAF* team van studenten archeologie, specialisten en vrijwilligers, aan de opgraving van een geselecteerd scheepswrak in Flevoland. Met de opgravingen wordt kennis opgedaan over de bouw van oude schepen, maar ook over het leven in vroegere tijden. De scheepswrakken die tot nu toe zijn opgegraven, zijn afkomstig uit uiteenlopende tijdsperiodes zoals de Tachtigjarige Oorlog (van 1568 - 1648) en tijd van de patriotten aan het einde van de 18e eeuw, de tijd van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Andre van Holk vertelt tijdens zijn lezing in Nieuw Land over de hoogtepunten van de verschillende IFMAF-opgravingen tot nu toe.

Vondsten

Na afloop van de lezing in Nieuw Land, van 13.30 tot 14.00 uur, neemt drs. Laura Koehler bezoekers vanuit Nieuw Land mee voor een rondleiding bij RCE, afdeling Maritiem Depot om 14.15 uur. (5 minuten lopen vanaf Nieuw Land). In dit depot, zijn alle aspecten van het werk van een scheepsarcheoloog te zien: van vindplaats tot conservatie en restauratie. De maritieme collectie bestaat kanon defuit circa 33.000 objecten en geconserveerde en gerestaureerde schepen. Deze voorwerpen komen uit een periode van ongeveer zevenduizend jaar.

Kosten en aanmelding

Voor het programma op 15 november worden alleen de reguliere entreekosten van Nieuw Land in rekening gebracht. Graag aanmelding via aanmelding@nieuwlanderfgoed.nl o.v.v. lezing IFMAF. De lezing is geschikt voor volwassenen en voor kinderen vanaf 8 jaar. Het entreebewijs van Nieuw Land geeft gratis entree voor het bezoek aan het Maritiem Depot.

* Over de IFMAF

De IFMAF is een samenwerking tussen provincie Flevoland, gemeente Lelystad, Rijksuniversiteit Groningen, Nieuw Land en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze partijen hebben in 2006 een samenwerkingsovereenkomst getekend om het maritiem archeologisch universitair onderwijs en onderzoek te versterken. Het opgravingsteam bestaat uit archeologiestudenten van diverse universiteiten, amateurarcheologen van AWN Flevoland en een team van medewerkers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Rijksuniversiteit Groningen en Nieuw Land onder begeleiding van bijzonder hoogleraar prof. dr. Andre van Holk (projectleider) en drs. Laura Koehler, scheepsarcheoloog (RCE afdeling Maritiem Depot). De studenten krijgen met deze fieldschool de kans om ervaring op te doen.