‘Philip Mechanicus, wachten op transport’ bij Kamp Westerbork

PERSBERICHT

Hooghalen, 5 november 2015

‘Philip Mechanicus, wachten op transport’ bij Kamp Westerbork

Kleindochter Elisabeth Oets brengt hommage aan journalist Mechanicus

In de voorstelling Philip Mechanicus, wachten op transport, op 15 november in het museum van Kamp Westerbork, brengt zangeres Elisabeth Oets een hommage aan haar opa. Een selfmade man die zich uit bittere armoede opwerkte tot een veelgeprezen, kritisch journalist en chef buitenland van het Algemeen Handelsblad in het vooroorlogse Amsterdam. Als Jood die geen ster wilde dragen kwam hij in de oorlog terecht in kamp Westerbork, waar hij zijn dagboek bijhield, dat nog altijd als een van de belangrijkste oorlogsdocumenten wordt beschouwd.

Elisabeth Oets heeft haar opa nooit gekend, hij werd in 1944 op transport gesteld en omgebracht in Auschwitz-Birkenau. Maar Philip Mechanicus leeft voort door zijn indrukwekkende, bekende oorlogsdagboek en nu door deze voorstelling van zijn kleindochter. Aan de hand van fragmenten uit zijn dagboek vertelt Elisabeth het boeiende en aangrijpende levensverhaal van Philip Mechanicus. Ze kijkt terug op haar eigen familiegeschiedenis en zingt daarbij liederen van Ilse Weber, die gecomponeerd zijn in Theresienstadt. Ze wordt hierbij op piano begeleid door Mi Ying Chen.

Elisabeth Oets en Mi Ying Chen werkten lange tijd bij de Nederlandse Reisopera. Op 12 april 2015 leverden zij de muzikale bijdrage bij de herdenking van het eerste transport op het terrein van Kamp Westerbork.

Philip Mechanicus, wachten op transport begint om 14.00 uur in het museum van Kamp Westerbork. Het bijwonen van de voorstelling kost € 4,00 exclusief museumbezoek. Reserveren kan via info@kampwesterbork.nl of 0592-592600. Voor de trailer en meer informatie: www.elisabethoets.nl.