Concert `Rhythm of Life' in JBZ kapel

donderdag 5 november 2015

Op zondag 15 november 2015 vindt om 15.00 uur in de kapel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis het concert `Rhythm of Live' plaats. De titel van dit concert `Rhythm of Life' is een lied dat het Koninklijk 's-Hertogenbosch' Mannenkoor vaak gebruikt als inzinger. Het Koninklijk 's-Hertogenbosch' Mannenkoor zingt onder leiding van dirigent Math Dirks een aantal composities van o.a. Robert Schumann (1810-1856), Franz Schubert (1797-1828), Vijay Sing en Arthur Sullivan (1842-1900). Organist Bert Becht speelt een intro van componist Henry Heron en een intermezzo van Johann Pachelbel (1653-1706) op het Pels en Van Leeuwen orgel in de kapel. Geinteresseerden zijn van harte welkom om aanwezig te zijn, de toegang is gratis. Aanmelden kan via www.jbz.nl/concerten.

Organist Bert Becht speelt het intro `Voluntary', een vrolijk opgewekt orgelspel van de Engelse componist Henry Heron. Het Koninklijk 's-Hertogenbosch' Mannenkoor begint met traditionele zang `Babylon' van de Amerikaanse singer-songwriter Don McLean, daarna volgt Rhythm of Life. Vervolgens worden 2 composities gezongen van Robert Schumann. Schumann was een Duitse componist in de tijd van de hoogromantiek. Let u hierbij vooral op de stiltes die ook onderdeel zijn van de muziek. Zoals het verstilde lied `Die Nacht' van de Oostenrijkse componist Franz Schubert. Van Vijay Singh worden twee zeemansliederen gezongen `Leave her Johnny' en `Her bright smile'. Met het lied `The long day closes' van componist Arthur Sullivan wordt de dag afgesloten en hiermee het concert.

Koninklijk `s-Hertogenbosch' Mannenkoor

Het Koninklijk 's-Hertogenbosch' Mannenkoor bestaat dit jaar 112 jaar. Het koor werd opgericht in 1903 en stond vanaf het begin tot 1940 o.l.v. de fameuze Peter Kallenbach. Het koor heeft onder leiding gestaan van diverse dirigenten zoals: Frans van Amelsvoort, Albert de Klerk, Wieke Jordans, Jos Vranken senior, Anton Koene, Marius Schouten, Arno van Wijk. Sinds april 2012 staat het koor onder de deskundige leiding van Math Dirks. Het huidige koor telt momenteel 30 zangers en kan bogen op een goed muzikaal niveau. In 2003 heeft het Koninklijk 's-Hertogenbosch' Mannenkoor haar 100 jarig jubileum gevierd met o.a. de uitgifte van een jubileumboek en jubileum-CD. Om de sfeer in het koor te proeven kunnen geinteresseerden kennis maken met het koor en wel iedere woensdagavond vanaf 20.00 uur in Sociaal Culturele Accommodatie 'De Slinger', Jan Schoefferlaan 3, 5212 RE 's-Hertogenbosch.

Math Dirks (dirigent)

Math Dirks studeerde solozang en opera aan de conservatoria van Maastricht en Amsterdam bij Hein Meens. Hij had verder les bij o.a. John Broecheler en Elisabeth Schwarzkopf. In 1986 behaalde hij tijdens het Internationaal Vocalisten Concours de 2e prijs alsmede de Prijs van de Vrienden van het Lied. Als koordirigent behaalde hij op diverse concoursen hoge onderscheidingen met zijn ensembles. Ook als Koordirigent en later tevens als Productieleider was hij geruime tijd werkzaam bij Opera Zuid.

Bert Becht (organist)

Bert Becht ((Bergen op Zoom 1945) is als organist actief in en rond zijn woonplaats Berlicum. Naast en na zijn studies economie, marketing en de masteropleiding bedrijfskunde, studeerde hij piano, orgel en koordirectie aan de muziekscholen van Bergen op Zoom, Roosendaal en Breda. Met name voor de koorbegeleiding en improvisatie volgde hij jarenlang privelessen harmonieleer en contrapunt. In 1981 behaalde Bert zijn bevoegdheid als kerkmusicus.

Helende omgeving

Muziek maakt deel uit van de helende omgeving die het Jeroen Bosch Ziekenhuis wil bieden. Talloos zijn de verhalen van mensen, die steun hebben gevonden bij het verwerken van hun ervaringen met behulp van muziek. De concerten in de kapel zijn toegankelijk voor patienten en hun bezoekers, maar ook medewerkers en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Onder de noemer `Muziek in de kapel' organiseert de dienst Geestelijke Verzorging samen met de kunstcommissie concerten in de kapel. De kamermuziekconcerten komen tot stand samen met de Stichting Vrienden Kamermuziek 's-Hertogenbosch. De orgelconcerten komen tot stand samen met de Brabantse Orgelfederatie. Voor meer informatie over dit bijzondere concert en aanmelding, kijk op www.jbz.nl/concerten. Er wordt geen entree geheven, maar een vrijwillige bijdrage is welkom. In de kapel is plaats voor 75 bezoekers.

Jeroen Bosch Ziekenhuis

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis richten we ons op het bieden van voortreffelijke zorg. Zorg die veilig en gastvrij is en waarin een open dialoog mogelijk is tussen zorgverlener en patient. Zorg die gegeven wordt in een stimulerende omgeving, waarin wij continu streven naar verbetering en kennisoverdracht. Bijvoorbeeld door onderzoek, samenwerking met andere zorgpartners en bedrijven en door het opleiden van jonge medische en andere professionals. Zorg waarbij gewerkt wordt vanuit een kerngedachte: Aandacht maakt 't beter.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis uit 's-Hertogenbosch is een groot STZ-ziekenhuis met ruim 760 bedden en ruim 4000 medewerkers. De 260 medisch specialisten zijn binnen het JBZ georganiseerd in de Bossche Specialisten Cooeperatie (BSC). Het JBZ verzorgt samen met de BSC de medisch-specialistische zorg in de regio 's-Hertogenbosch en Bommelerwaard. Bijzondere aandachtsgebieden zijn minimaal invasieve (robot)chirurgie en ketenzorg.

Stichting Vrienden Kamermuziek `s-Hertogenbosch

De Stichting Vrienden Kamermuziek 's-Hertogenbosch organiseert jaarlijks een 80-tal lunchconcerten. Een keur van musici en ensembles uit de professionele kamermuziekscene uit binnen- en buitenland geven (bijna) iedere donderdag- en zaterdagmiddag een uitvoering in de Azijnfabriek, Bethaniestraat 4 te 's-Hertogenbosch.