Hulde, van Rijn schaft ouderbijdrage jeugdhulp af

Hulde, van Rijn schaft ouderbijdrage jeugdhulp af!

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) schaft de ouderbijdrage in de jeugdhulp per 1 januari 2016 af.

De ouderbijdrage vindt zijn oorsprong in de jeugdzorg en is één op één overgenomen in de Jeugdwet, die sinds 1 januari 2015 is werking is getreden.

Martin van Rijn: "Door gezinnen die jeugdhulp nodig hebben wordt de ouderbijdrage als drempel ervaren. En het is juist belangrijk dat er geen drempels zijn voor kinderen als ze jeugdhulp nodig hebben. Administratief is het vooral gedoe en levert het weinig geld op. Terwijl gemeenten dat wel nodig hebben om aan jeugdhulp uit te kunnen geven. Dus we stoppen ermee en gaan het anders regelen. Ouders en kinderen die jeugdhulp nodig hebben, zijn hier in 2016 vanaf."

Afschaffen die ouderbijdrage in de Jeugdwet!

Dat is wel de conclusie die getrokken mocht worden naar aanleiding van de uitkomsten van het rapport 'Inzicht in de ouderbijdrage in de Jeugdwet' van juli 2015.

Ouderplatforms waren blij dat het rapport naar buiten kwam. De uitkomsten van dit rapport onderschrijven waar veel individuele ouders al sinds 2014 voor pleiten, namelijk dat er geen besparingsmotief geldt voor een grote groep ouders. In het rapport komt duidelijk naar voren dat deze ouders geen kosten besparen maar juist veel meer kosten maken zodra een kind in een jeugdhulpinstelling wordt opgenomen.

Binnen de Tweede Kamer tekende zich een meerderheid af voor afschaffing van de ouderbijdrage in de Jeugdwet af. De PvdA fractie voegde echter niet de daad bij het woord en stemde niet voor afschaffing van de ouderbijdrage. Het resultaat was wel dat van Rijn in overleg met de VNG trad om de regeling nader te bezien. De uitkomst en de belofte van van Rijn lieten op zich wachten omdat de VNG compensatie wil voor de circa 26 miljoen die deze aanpassing van de Jeugdwet volgens de gemeenten gaat kosten.

De ouderbijdrage is maandenlang onderwerp van discussie geweest. Ook in de Tweede Kamer kwam het meerdere keren op de agenda. Hoewel er bij de PvdA verdeeldheid ontstond binnen de partij volhardden de coalitiepartijen in het handhaven van deze bijdrage. Tijdens het PvdA-congres op 18 januari 2015 werd motie 62, 'stopzetten eigen bijdrage verblijf jeugd-ggz', met een grote meerderheid aangenomen door haar eigen leden.

De decentralisatie van de jeugdhulp was inmiddels een feit en men sprak geregeld over de beleidsvrijheid bij gemeenten. Niemand vroeg de gemeenten echter naar hun standpunt. Terwijl Den Haag min of meer de handen van de uitvoering van de Jeugdwet af trok wilde men ten aanzien van de ouderbijdrage wel invloed uit blijven oefenen. Dit was voor Jacqueline Gomes aanleiding om in ruim 200 gemeenten fractievoorzitters een brief te sturen met 6 inhoudelijke argumenten. Later werd zij, met name in Zuid-Holland, bijgestaan door Anke-Elze de Jong-Rietstap, die in ruim 20 gemeenten alle colleges en raadsleden met de volgende brief aanschreef 'Oproep tot opschorting ouderbijdrage Jeugd aan alle college- en raadsleden van de 17 gemeenten in Zuid-Holland Zuid'.

De extra kosten die ouders maken in tegenstelling tot de zogenaamde besparingen, het maken van onderscheid tussen somatisch en psychisch zieke kinderen, het maken van onderscheid tussen volwassenen en kinderen met een vergelijkbare behandeling, terwijl de last voor kinderen ruim vier keer hoger uitvalt, de torenhoge stapeling van de kosten waar ouders sinds 1 januari 2015 mee te maken kregen, de ouderbijdrage die reeds in zichzelf in strijd is met maar liefst vier artikelen uit het IVRK, Verdrag inzake de Rechten van het Kind en last but not least de extreem hoge uitvoeringskosten om het innen mogelijk te maken.

De bovengenoemde acties en argumenten hebben bijgedragen aan het opschorten van de inning van de ouderbijdrage in 115 gemeenten. Bovendien moeten zij welhaast zeker mede aanleiding hebben gegeven om het onderzoek te starten naar de effecten van deze bijdrage. Ouders zijn dankbaar dat Jacqueline Gomes, namens hen, zitting heeft genomen in de begeleidingsgroep van het onderzoeksteam.

Hier kunt u het volledige rapport inzien: 'Inzicht in de ouderbijdrage in de Jeugdwet. Een onderzoek naar de (uitvoeringspraktijk van de) ouderbijdrage. Juli 2015'. Regionale en landelijke Ouderplatforms spreken hun dank uit aan staatssecretaris Martin van Rijn die het rumoer tot zwijgen bracht door de ouderbijdrage in de jeugdhulp per 1 januari 2016 af te schaffen.