PVV Den Haag: burgemeester Van Aartsen roept op tot geweld

PVV Den Haag: burgemeester Van Aartsen roept op tot geweld

De Haagse PVV-fractievoorzitter Karen Gerbrands heeft een open brief geschreven aan Jozias van Aartsen. Zij reageert in de brief op uitspraken van de burgemeester die hij gisteren deed in het Volkskrantdebat. Van Aartsen stelde daarin niet alleen Wilders gelijk met terroristen, maar zei daar ook: “We moeten ons afzetten tegen Wilders en salafisten, het midden zoeken en dit moeten we op een radicale manier doen.” Gerbrands stelt dat Van Aartsen met deze uitspraken oproept tot geweld tegen gekozen volksvertegenwoordigers, maar ook de kiezers. “Hij moet zich kapot schamen”, aldus Gerbrands.

Open brief aan Jozias van Aartsen

Als burgemeester word je in dit land geacht boven de partijen te staan. Dan word je geacht burgemeester van alle inwoners van je gemeente te zijn. Hier is in uw geval al langere tijd geen sprake meer van. U profileert zich meer en meer als alleen de burgemeester van de Schilderswijk.

Afgelopen zondag werd hier toch wel een heel kwalijk dieptepunt aan toegevoegd. Het was al een gegeven dat u zich geruime tijd laatdunkend uitlaat over de PVV en dat u de tegenstanders van bijvoorbeeld de vluchtelingenopvang niet serieus neemt omdat het volgens u toch alleen maar gaat om “verstokte PVV-ers”.

Maar nu gaat u toch echt een grens over. U stelt Geert Wilders, en dus alle PVV-volksvertegenwoordigers, maar ook de mensen die PVV stemmen, gelijk met salafisten, met terroristen. En alsof dat nog niet genoeg is roept u op tot het afzetten tegen Geert Wilders, het zoeken van het midden en dat moet volgens u op een radicale manier. U roept dus, als lid van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, op tot het afzetten tegen democratisch gekozen volksvertegenwoordigers.

Dat is niet alleen bijzonder smakeloos, maar het is vooral een hele gevaarlijke uitspraak. Het is haatzaaien tegen de PVV en een oproep tot geweld op een manier die doet denken aan de demoniserende haatzaaicampagnes die in 2002 tot een vreselijk gewelddadige daad hebben geleid.

Het zijn politici zoals u, die het toch al bedreigende klimaat waaronder de PVV gebukt gaat, nog eens extra voeden.

Uw diepgewortelde haat tegenover Geert Wilders en de PVV is groter dan Vrijheid en Democratie, want met uw oproep bent u een bedreiging voor de Vrijheid van PVV-ers en lapt u de Democratie aan uw laars.

U moet zich kapot schamen!