Belastingplan blijft voor 50PLUS volstrekt onvoldoende

Het Belastingplan 2016 van het kabinet blijft voor 50PLUS volstrekt onvoldoende, ook na de vierde nota van wijziging. Zelfs met de 100 miljoen euro extra die het kabinet belooft, blijven ouderen nog zitten met een structureel nadeel van 300 miljoen euro, is de overtuiging van de Tweede Kamerfractie.

Voor 50PLUS geeft dit aanleiding het amendement voor het structureel maken van de eenmalig verhoogde ouderenkorting in 2016 gewoon in stemming te brengen. Dat geldt ook voor het amendement waarmee de afschaffing van de ouderentoeslag ongedaan wordt gemaakt.

Bij het voortgezet debat over het Belastingplan 2016 constateerde fractieleider Henk Krol dinsdag 17 november dat het kabinet zijn eigen plan trekt, met de intentie en kennelijk in de overtuiging `voldoende recht te doen' aan alle wensen van de Kamer. Maar Krol ziet het anders: "Laat duidelijk zijn: het kabinet voldoet volstrekt onvoldoende aan de wensen van 50PLUS."

De bij het Belastingplan 2015 doorgevoerde verlaging van 83 euro van de ouderenkorting wordt in de nota van wijziging voor 54 euro teruggedraaid. Daarmee is de eerdere koopkrachtverslechtering niet eens teruggedraaid, laat staan dat gesproken kan worden van een koopkrachtverbetering, meent 50PLUS.

"Met de voorgestelde koopkrachtreparatie is een bedrag van 100 miljoen euro structureel gemoeid. 50PLUS erkent dat dit een aardig bedrag is, maar toch volstrekt onvoldoende om aan onze redelijke wensen tegemoet te komen", zei Henk Krol ook.

Voor 2016 is eenmalig, dus niet structureel, 900 miljoen euro uitgetrokken om het koopkrachtbeeld voor 61 procent van de gepensioneerden in 2016 boven de nul uit te tillen. Voor 39 procent van de gepensioneerden lukt dit niet. En het kabinet erkent volgens Krol volmondig dat ouderen - grotendeels als gevolg van het Belastingplan - blijven zitten met een financieel nadeel van structureel 400 miljoen euro.

Dat structurele nadeel is het gevolg van de verlaging van de ouderenkorting (na de incidentele verhoging in 2016), de verlaging van de zorgtoeslag, bezuiniging op de huurtoeslag, verhoging van het verlaagde IAB-tarief en afschaffing van de ouderentoeslag. Zelfs met de structurele extra 100 miljoen euro uit de vierde nota van wijziging blijven ouderen dus nog zitten met een structureel nadeel van 300 miljoen euro.

Van echt koopkrachtherstel, laat staan van een evenredig en structureel aandeel voor ouderen in de 5 miljard euro lastenverlichting is geenszins sprake. En dat is steeds de inzet van 50PLUS geweest, bracht de partijleider van 50PLUS naar voren.