Brede Limburgse samenwerking in de waterketen


Op 19 november 2015 wordt er tijdens het Bestuurlijk Waterpanel door alle Limburgse partijen in de waterketen het gezamenlijk visiedocument `Waardevol groeien' ondertekend.

De visie geeft richting aan de lange termijnontwikkeling van het (afval) waterbeheer in de provincie Limburg. Het doel van deze samenwerking is, om een kwaliteitsverbetering te realiseren, de personele kwetsbaarheid te verminderen maar ook om de verwachte kostenstijging te beperken.
Sinds 2005 vindt er structurele samenwerking plaats tussen de diverse partijen in de waterketen . Dan gaat het om 33 Limburgse gemeenten, Waterschap Roer en Overmaas, Waterschap Peel en Maasvallei, Waterschapsbedrijf Limburg, Waterleiding Maatschappij Limburg en de Provincie Limburg. Voor deze
samenwerking zijn de afgelopen jaren een vijftal regio's gevormd: Parkstad, Maas en Mergelland, Venlo-Venray, Limburgse Peelen en Westelijke Mijnstreek.
Vier centrale thema's voor (afval)waterbeheer.

Om de samenwerking in Limburg verder vorm te geven is nu de gezamenlijke toekomstvisie opgesteld `Waardevol groeien'. De visie is opgebouwd vanuit een viertal thema's:

* Water, wat ons bindt
* Kwaliteit, kennis stroomt
* Organiseren, samen vormgeven
* Groeien, haalbare stappen

Voldoende water voor de toekomst

In het thema "wat ons bindt" gaat het om het gezamenlijke belang om voldoende (niet te veel, niet te weinig) gezond en schoon water voor nu en in de toekomst. Beken en vijvers zijn functioneel ingericht en dragen bij aan de kwaliteit van de leefomgeving. Verder worden inwoners betrokken bij
het verwerken van regenwater, het voorkomen van (grond)wateroverlast en het verstandig omgaan met drinkwater. De samenwerking is verder gericht op reductie van de naar verwachting stijgende maatschappelijke kosten.

Kennisontwikkeling

In het thema "kennis stroomt" staat de noodzaak van kennisontwikkeling (innovatie), met name op het gebied van klimaatbestendigheid en doelmatigheid centraal. Door gezamenlijk de investeringsplannen op elkaar af te stemmen en rekening te houden met de stedelijke ontwikkelingen en duurzaamheid
worden de goede maatregelen getroffen tegen maatschappelijk acceptabele kosten.

Maatschappelijk belang staat centraal

In het thema "samen vormgeven" zijn de voordelen van samenwerking omschreven. Dan gaat het bijvoorbeeld om het zorgen voor voldoende specialisten die in staat zijn de complexe taken uit te voeren en het vaker gezamenlijk beheren van het aanwezige watersysteem en afvalwatersysteem. Het
maatschappelijk belang staat daarbij centraal, niet de eigen autonomie van de partners.

Samenwerken

In het thema "Groeien, haalbare stappen" staan de stappen voor samenwerking. De grootste doelmatigheidswinst is te behalen door samenwerking tussen gemeenten onderling en tussen gemeente, de waterschappen en de Waterleiding Maatschappij Limburg.

Meer informatie

Meer informatie over de samenwerking is te vinden op de websites www.waterinlimburg.nl en www.waterklaar.nl.