Afscheid Rekenkamercommissie


Met het opgaan van de gemeente Naarden in de nieuwe gemeente Gooise Meren komt ook een einde aan de Naardense Rekenkamercommissie. De gemeenteraadsvergadering van 11 november 2015 werd benut om op gepaste wijze van de commissie afscheid te nemen en haar te bedanken voor de tien voortreffelijke
onderzoeksrapporten die zij heeft uitgebracht.

Bijna tien jaar lang ondersteunde deze onafhankelijke commissie de gemeenteraad bij het uitoefenen van zijn controlefunctie. Gemeentelijke rekenkamercommissies hebben de taak onderzoek te doen naar de rechtmatigheid, de effectiviteit en de doelmatigheid van het gemeentelijk beleid.

Het afscheid van de rekenkamercommissie werd gecombineerd met de behandeling van het rapport dat de commissie recentelijk uitbracht over de gemeentelijke aanpak van de nieuwe taken in het sociaal domein.

De Rekenkamercommissie van NaardenRekenkamercommisie Naarden. Vlnr. Katrien de Vaan, Jacobien Sierts, Joyce Satijn, Arnoud Dekker en Jan van Westering (voorzitter).
Foto: Bob Awick

Conclusies van het rapport

De rekenkamercommissie concludeert op basis van onderzoek dat het beleid op het terrein van het sociaal beleid goed en logisch in elkaar zit. De commissie vindt dat de gemeente er in slaagt om haar streven naar een `integrale benadering' waar te maken. (Integraliteit betekent bijvoorbeeld dat
er oog is voor de samenhang tussen verschillende problemen waarmee een hulpvragende inwoner of gezin te maken heeft.) Er zijn geen signalen dat de nieuwe taken hebben geleid tot het achterwege blijven van benodigde zorg en ondersteuning. Wel signaleert de commissie dat de gemeente onvoldoende
contact onderhoudt met de aanbieders van basisvoorzieningen in de nulde en de eerste lijn. Meer structuur in dit contact is naar de mening van de commissie gewenst, mede met het oog op preventie en tijdige signalering van problemen.

De raadsfracties en het college onderschrijven de aanbevelingen van de commissie. Lees ook het rapport van de commissie en de overige onderwerpen die de raad op 11 november heeft behandeld.