BN'ers schrijven etmaal voor de mensenrechten


Hedy d'Ancona, Arnon Grunberg, Renate Dorrestein, Hanneke Groenteman, Daan Heerma Voss, Jan Mulder, Sylvana Simons, Sheila Sitalsing en nog duizenden andere Nederlanders schrijven op 10 december brieven voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen.

Tijdens deze derde editie van de Schrijfmarathon op de Dag van Rechten van de Mens, klimt Nederland massaal in de pen voor mensen in landen als Azerbeidzjan, Maleisie, Mexico, Myanmar, Saudi-Arabie en de Verenigde Staten.

Bij Amnesty International in Amsterdam vindt een 24-uurs Schrijfmarathon plaats. Er is een vol programma met muziek, theater en meer. De Amsterdamse nachtburgemeester Mirik Milan verzorgt het nachtprogramma en er vaart een rondvaartboot met brievenschrijvers door de Amsterdamse grachten.

Door het hele land organiseren vrijwilligers verschillende activiteiten en de band The Water Pistols toert door het land voor verrassingsoptredens.

Gelukkigste man op aarde

Tijdens de Schrijfmarathon van 2014 schreven meer dan 800.000 mensen voor de Nigeriaanse terdoodveroordeelde Moses Akatugba. Op 28 mei 2015 kreeg hij na bijna tien jaar cel gratie. Moses was erg onder de indruk van de overweldigende steun die hij ontving:

`Ik wist niet dat mensen nog zo'n grote liefde hadden voor hun medemens. Toen ik hoorde wat er allemaal voor me is gedaan door Amnesty International, was ik de gelukkigste man op aarde. Ik hou van jullie allemaal.'

Voor wie voeren we actie?

Er wordt dit jaar geschreven voor zes mensen. Zoals de Maleisische politieke cartoonist Zunar. Hij stak de draak met premier Najib Razak en kan tot tientallen jaren celstraf worden veroordeeld. Zunar heeft een tragisch record gevestigd: niemand in Maleisie is zo vaak aangeklaagd wegens
opruiing als hij.

De verhalen van alle mensen voor wie we schrijven zijn te vinden in de Dropbox - zie hieronder.

Vorig jaar schreven duizenden Nederlanders van alle leeftijden ruim 70.000 brieven, zowel op papier als digitaal. Wereldwijd deden honderdduizenden mensen in meer dan 180 landen mee.

Wat: 24 uur Schrijfmarathon voor jong & oud
Waar: Keizersgracht 177, Amsterdam
Start: 10 december 10:00 uur
Einde: 11 december 10:00 uur

Uitnodiging

We nodigen media uit om er 10 december bij te zijn in Amsterdam. Er wordt geschreven van van 10.00 uur 's ochtends op 10 december tot 10.00 uur 's ochtends de volgende dag. Onze gasten en deelnemers kunnen worden geinterviewd en het is mogelijk om opnames te maken tijdens de 24-uurs marathon.

Bekijk deze korte impressie van vorig jaar: http://www.amnesty.nl/nieuwsportaal/nieuws/24-uurs-schrijfmarathon-was-groot-succes

Meer informatie

Kijk op de website: www.schrijfmarathon.nl

Meer weten over de activiteiten die door het hele land plaatsvinden? Bekijk de kaart: https://secure.amnesty.nl/schrijfmarathon_deelnemen?&gmtest=true#schrijfacties

We hopen u te zien op 10 december aan de Keizersgracht 177 in Amsterdam!