Gemeente geeft compensatie voor chronisch zieken en gehandicapten


Publicatiedatum:
dinsdag 17-11-2015
Chronisch zieken en gehandicapten betalen vaak veel aan medicijnen en medische behandelingen. Als zij een laag inkomen hebben, kunnen ze gebruikmaken van twee regelingen waarmee de gemeente hen financieel tegemoetkomt.
Inwoners met een laag inkomen en hoge zorgkosten kunnen voor 2016 bij verzekeraar Zorg en Zekerheid een uitgebreide aanvullende collectieve zorgverzekering afsluiten. Het verplicht eigen risico is hierbij meeverzekerd. De gemeente betaalt 600 euro per persoon aan deze verzekering mee in 2016.


Eenmalig 325 euro

Inwoners die hun hele eigen risico hebben gebruikt en een laag inkomen hebben, krijgen in 2015 een eenmalige tegemoetkoming van 325 euro. Ze kunnen die in december 2015 en in januari 2016 aanvragen. Het aanvraagformulier is te vinden op Haarlemmermeer.nl/gemeente en af te halen bij de balie in
het raadhuis en de servicecentra in Badhoevedorp en Nieuw-Vennep.


120 procent van minimum inkomen

Bij beide regelingen gaat het om inwoners van Haarlemmermeer die maximaal 120 procent van het wettelijk sociaal minimum verdienen en maximaal 11.790 euro (voor een echtpaar of alleenstaande ouder) of 5.895 euro (alleenstaande) aan spaargeld hebben.


Het Rijk

De gemeente compenseert hiermee twee financiele regelingen voor chronisch zieken en gehandicapten: de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en de Compensatie Eigen Risico (CER). Hiermee gaf het Rijk chronisch zieken en gehandicapten een compensatie voor hoge kosten als
gevolg van hun ziekte of handicap. Omdat de vergoedingen ook terecht kwamen bij mensen die geen meerkosten of een hoog inkomen hadden, besloot het kabinet deze regelingen af te schaffen en de gemeenten verantwoordelijk te maken voor de compensatie.