Gemeente Brielle zet een streep door discriminatie


Actueel >> Nieuws >> Nieuwsberichten

In september is de campagne 'Zet een streep door discriminatie' gestart. Ook burgemeester Rensen van de gemeente Brielle zet een streep door discriminatie.

Dit is belangrijk omdat iedereen te maken kan krijgen met discriminatie. Bijvoorbeeld omdat je een beperking hebt, vanwege je leeftijd, omdat je beste vriend moslim is, omdat je dochter lesbisch is of vanwege je huidkleur. Iedereen heeft vooroordelen. Daardoor kan het ook gebeuren dat je zelf,
onbedoeld, mensen die 'anders' zijn discrimineert.

Omdat discriminatie iedereen kan raken en omdat het zo ingrijpend is, staat in Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet dat alle mensen in gelijke gevallen gelijk behandeld moeten worden en dat discriminatie, op welke grond dan ook, verboden is.

"Als burgemeester van Brielle zet ik een streep door discriminatie.

Dat betekent dat ik het er niet bij laat zitten als ik zelf te maken krijg met discriminatie of zie dat anderen gediscrimineerd worden. Ik doe dan een melding van discriminatie om tot een oplossing te komen. Het betekent ook dat ik er zorgvuldig mee omga als iemand anders zich gediscrimineerd
voelt door iets wat ik doe of zeg.

Je kunt niet altijd voorkomen dat er gediscrimineerd wordt, ook niet in onze gemeente. We kunnen wel meldingen serieus nemen en oplossingen zoeken in plaats van discriminatie te ontkennen als iemand dat ervaart.

In mijn eentje kan ik discriminatie natuurlijk niet de wereld of Brielle uit helpen. Daarom roep ik alle inwoners op om samen een streep te zetten door discriminatie."

RADAR, is het bureau voor gelijke behandeling en tegen discriminatie in Brielle. Als je zelf, of iemand in je omgeving gediscrimineerd wordt, kun je dat melden bij RADAR. Daar kun je advies krijgen of ze helpen je met bemiddeling of een procedure. Maar jouw melding geeft ook informatie over
hoe vaak discriminatie voorkomt. De overheid heeft deze informatie nodig om discriminatie te voorkomen en bestrijden. Je helpt dus ook anderen door een melding te doen.
Je kunt ook bij RADAR terecht als je informatie zoekt over hoe je discriminatie kunt voorkomen, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt, in de horeca of bij dienstverlening.

Voor meer informatie zie www.radar.nl, of stuur een bericht naar info@radar.nl, telefonisch op nummer 010-4113911 of download de Meld Discriminatie Nu App. Via de website van de gemeente kun je ook informatie vinden: www.brielle.nl/discriminatie.