Toename woninginbraken en diefstal uit auto's


De politie ziet een toename van het aantal woninginbraken en insluipingen in Lingewaal. Sinds 1 januari sloegen de inbrekers al 27 keer toe in woningen en 51 keer in auto's.

De buit bestaat veelal uit geld, sieraden, laptops en tablets. Reden voor de politie om, mede in het kader van het Donkere Dagen Offensief, nog meer te surveilleren in uw buurt en inbrekers extra in de gaten te houden. Ook steekt de politie extra energie in het opsporen van daders. U kunt
zelf ook veel doen om inbraken te voorkomen.

Verklein kans op woninginbraak

Met eenvoudige maatregelen verkleint u de kans dat u slachtoffer wordt van woninginbraak. Zorg dat u de woning goed afsluit met goed hang- en sluitwerk. Gebruik (buiten)verlichting op tijdschakelaars en laat een bewoonde indruk van uw huis achter wanneer u er niet bent.

Verklein kans op auto-inbraak

De enige echte oplossing is niks in uw auto achterlaten! Naast het goed afsluiten van alle portieren kunt u meer doen om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken:

* Laat het handschoenenvakje open, zodat iedereen kan zien dat er niets in zit.
* Dieven zoeken ook onder uw stoelen, berg daar dus niets op.
* Laat uw auto voorzien van een goedgekeurd alarmsysteem.
* Een startonderbreker voorkomt dat de dieven er met uw auto vandoor gaan.
* Parkeer uw auto zoveel mogelijk in het zicht en op een goed verlichte parkeerplaats.
* Zelfs als computerapparatuur niet in het zicht ligt, kunnen dieven deze `zien' met behulp van hun eigen mobiel omdat de bluetooth een signaal afgeeft.
* Voorzie uw navigatiesysteem van een beveiligingsslot.

Bel direct 112 bij verdachte situaties

U kent uw buurt het beste. U weet wie uw buren zijn en in welke auto's zij rijden. Bel altijd direct 112 als u in de buurt iets verdachts of afwijkends ziet. Noteer bijvoorbeeld het kenteken van de verdachte auto en/of het signalement van de verdachte persoon. Met een beschrijving van het
misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie snel in actie komen of eventueel Buren-Alert of Burgernet inzetten.