Krammatten op Grebbeliniedijk tegen afkalving - Waterschap Vallei en..


Op de verbeterde Grebbeliniedijk in Amersfoort zijn door Waterschap Vallei en Veluwe op 17 november zogenoemde krammatten aangebracht. Dit om te voorkomen dat de dijk afkalft als gevolg van hoogwater of te sterke stroming.

Onlangs is op de verbeterde Grebbeliniedijk een oude persleiding verwijderd. Daardoor is de grond omgewoeld en kaal. Om de dijk te beschermen tegen afkalving door hoge golven, worden tijdens het stormseizoen (tot 1 april 2016) krammatten aangebracht. Ook op enkele andere kale plekken waar
mogelijk afkalving kan plaatsvinden, zijn de matten aangebracht. De matten bestaan uit zogenoemd geotextiel, dat de dijk beschermt.

Werkelijkheid en oefening

Het aanbrengen van krammatten is in principe een noodmaatregel, vertelt Peter Boone van Waterschap Vallei en Veluwe. "We doen dat niet vaak. Daarom is het goed om zoiets ook eens te oefenen. En nu de bekramming toch op de Grebbeliniedijk moet worden aangebracht, beschouwen we dit
tegelijkertijd als een oefening."
De krammatten worden op het dijktalud en langs de steunberm afgerold en vastgezet met ijzeren pinnen. Dat gebeurt op vier plekken (telkens over een breedte van enkele meters), vanaf het begin van het fietspad.
Op de matten zijn in enkele gevallen ook zandzakken gelegd, zodat de wind niet onder de matten kan komen. "De bekramming blijft naar verwachting zitten tot het voorjaar."