Officier voor de Klas in Hoogeveen


Vanochtend stond officier van justitie Sanne Kromdijk van het parket Noord-Nederland voor een klas met 32 Havo-2 scholieren van het Wolfsbos College in Hoogeveen tijdens de Week tegen Kindermishandeling.

Aan de hand van een aantal stellingen ging Sanne Kromdijk het gesprek aan met de leerlingen over het thema kindermishandeling. De leerlingen kregen bijvoorbeeld de vraag voorgelegd wat zij zouden doen wanneer hun beste vriend of vriendin in vertrouwen zou vertellen dat hem of haar thuis iets
naars was overkomen, en daarbij zegt dat je daar niet over mag praten. Wat zou je dan doen?

Een groot deel van de kinderen gaf aan toch aan iemand anders te gaan vertellen wat ze gehoord hadden. Niet om te roddelen, maar om ervoor te zorgen dat die vriend of vriendin geholpen zou worden. Maar ook zei een leerling dat niet te zullen doen, omdat je dan het vertrouwen van die vriend
beschaamt.

Het was wel duidelijk; wanneer je wordt geconfronteerd met kindermishandeling, als slachtoffer maar ook als degene die het constateert bij een vriend of vriendin, dan kan dat heel moeilijk zijn. De officier had een aantal tips voor de leerlingen:

* als je te maken hebt met kindermishandeling, praat er dan over! Met een goede vriend of vriendin, een mentor of iemand anders die je vertrouwt.
* als iemand je in vertrouwen iets vertelt, bied dan een luisterend oor. Het is voor degene die het vertelt heel belangrijk dat er naar ze geluisterd wordt.
* als je het niet vertrouwt, praat er dan met iemand anders over. Want het blijkt dat slachtoffers van kindermishandeling vaak een iemand kunnen aanwijzen die voor hen de cirkel van mishandeling doorbrak. Zo'n persoon verandert het leven van een mishandeld kind voorgoed!

Deze week gaan de officieren van justitie van parket Noord-Nederland ook nog naar het Augustinus College in Groningen en het Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp.

Deel dit op

*