Overlast bomen en struiken


overhangend groen

Wie kent het niet? Overhangende takken, doorgroeiende struiken of hagen uit particuliere percelen belemmeren het gebruik van trottoirs, uitritten en achterpaden.

Een van de vele voorbeelden...

Voetgangers moeten over de straat gaan lopen, omdat het trottoir zo smal is geworden door een onvoldoende gesnoeide haag. Met name voor mensen met een rollator, kinderwagen of rolstoel levert dit gevaarlijke en ongewenste situaties op.

Voorkom ergernis en gevaarlijke situaties

Onbruikbare paden en trottoirs, onveilige situaties als gevolg van vallende takken van bomen en struiken die in de tuin van de buren doorgroeien. Bomen en struiken van particuliere tuinen zorgen voor ergernis en overlast voor gebruikers. Dit kan gemakkelijk voorkomen worden door tijdig
onderhoud te (laten) plegen aan uw tuin of bosperceel.

Enkele tips:

* Zorg ervoor dat uw groen niet over uw perceelgrens groeit;
* Onderhoud uw bomen, hagen en struiken tijdig;
* Volgens artikel 6:162 lid 2 BW) heeft u een zorgplicht voor uw bomen. Laat daarom uw bomen regelmatig inspecteren door een erkend boomverzorger. Hiermee weet u wanneer een boom gevaarlijk wordt en kan er tijdig worden ingegrepen. Zo voorkomt u dat uw boom plotseling geveld moet worden;
* Plaats nieuwe hagen niet op de perceelgrens, maar iets op eigen terrein. Nieuwe aanplant is vaak nog smal. Na enkele jaren worden hagen zo dik dat zij over de perceelgrens heen groeien. Hierdoor ontstaat overlast voor uw buren en wordt de vrije loopruimte op trottoirs beperkt.
* Beperk de hoogte van struiken en hagen bij uitritten en bochten tot maximaal 100 cm. Hierdoor heeft de automobilist nog voldoende zicht op het overige verkeer.