Veranderingen in de zorg. Een praktijkvoorbeeld (6)


Foto van VraagRaak locatie de Voedselbank

Sinds 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor het bieden van zorg op diverse terreinen. Dit is onder andere het gevolg van de invoering van de nieuwe Wmo en de Jeugdwet. Lees over de veranderingen in de zorg in een praktijkvoorbeeld over schoonmaakster Yvonne.

De gemeente heeft de nieuwe taken ondergebracht bij VraagRaak en twee wijkteams.

Praktijkvoorbeeld over schoonmaakter Yvonne

Wat deze voor u kunnen betekenen, leest u in onderstaand voorbeeld.

'Chaos in mijn hoofd'

Yvonne heeft veel structuur nodig. In een stabiele werkomgeving is ze de beste schoonmaakster die je je kunt wensen. Maar bij onduidelijkheid wordt het een chaos in haar hoofd en is ze snel moe. Als ze een nieuwe functie krijgt in het ziekenhuis waar ze werkt, kan ze de verandering slecht aan.
Ze raakt overspannen.

Ondersteuning van het wijkteam

Een tijd lang voert ze gesprekken met het maatschappelijk werk. "Die hielpen soms wel even", zegt Yvonne. "Maar als ik op het werk kwam, begon ik gelijk weer te stressen." Nu heeft ze ondersteuning van Corine van het wijkteam van Vraagraak. Samen werken ze aan de oorzaken van Yvonne's stress.

Psychologisch onderzoek

Corine: "In een van de eerste gesprekken heb ik Yvonne gevraagd of ze wilde meewerken aan een diagnostisch psychologisch onderzoek. Na enige aarzeling stemde Yvonne toe. Hieruit bleek dat Yvonne een IQ van 62 heeft. Dit betekent dat ze op licht verstandelijk beperkt niveau functioneert. Dat
vond Yvonne in eerste instantie niet leuk om te horen."

Acceptatie van haar beperking

Corine vervolgt: "Toch luchtte het haar ook op. Ze snapt eindelijk waar haar problemen met leren en haar moeite met verandering vandaan komen. We werken nu samen aan de acceptatie van haar beperking. Gelukkig ziet ze goed in dat ze er weinig aan kan veranderen. En dat het haar helpt om
zichzelf te aanvaarden zoals ze is. Zo krijgt ze meer inzicht in haar eigen functioneren en dat geeft haar handvatten om steviger in het leven te staan."

Moeite met vragen als ik iets niet begrijp

De zaken waar Yvonne in haar werk tegenaan loopt, zijn door haar leidinggevende nooit als zodanig herkend. Yvonne: "Al ligt dat misschien ook aan mezelf, ik ga niet snel naar iemand toe om dingen te vragen als ik iets niet begrijp, dat vind ik moeilijk." Binnenkort gaan Corine en Yvonne dan
ook samen naar haar werkgever om uit te leggen waar Yvonne vastloopt.

Een opdracht tegelijk

Corine: "Yvonne is een harde werker, die goed een ding tegelijk kan doen en simpele opdrachten kan onthouden. Maar ze heeft moeite om een opdracht in handelen om te zetten. Met Yvonne's leidinggevende gaan we bespreken hoe hij Yvonne kan helpen om haar werk op een goede manier te doen. Simpele
taal, duidelijk zeggen wat ze moet doen, een opdracht tegelijk."

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Klop dan aan bij VraagRaak (010-590 00 45 / De Vloot 63). Dat kunt u zelf doen, maar ook mensen uit uw omgeving (familie, buren, vrienden) zijn welkom. Relatief kleine problemen lost VraagRaak meteen samen met u op.

Ingewikkelder probleem?

Bij een ingewikkelder probleem wordt het wijkteam ingeschakeld. Het team bekijkt samen met u wat u zelf nog kunt, wat uw buren, familie of vrienden kunnen bijdragen en of professionele ondersteuning nodig is.

Ook andere locaties

Medewerkers van VraagRaak zijn, behalve bij het informatie- en inlooppunt bij De Vloot, ook bereikbaar op andere locaties in de stad, zoals De Vliet, de Hooftzaak en de Voedselbank. Kijk voor de plaatsen en tijden op www.vraagraakmaassluis.nl.

Logo van VraagRaak

VraagRaak

De gemeente is sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk voor diverse taken op het gebied van zorg en welzijn en jeugd. Dit is het gevolg van de invoering van de Wmo 2015 en de Jeugdwet. De gemeente Maassluis heeft deze taken ondergebracht bij VraagRaak, waaronder het Sociaal wijkteam en het
wijkteam Jeugd vallen. Zowel het wijkteam Jeugd als het Sociaal wijkteam kunt u herkennen aan het logo van VraagRaak.

Sociaal wijkteam

Het Sociaal wijkteam (o.a. De Vloot 63) is bedoeld voor inwoners van 18 jaar en ouder. Als u een eenvoudige vraag heeft, dan wordt u meteen geholpen. Heeft u een meer ingewikkelde vraag, dan komt een medewerker van het Sociaal wijkteam bij u langs.

Wijkteam Jeugd

Het wijkteam Jeugd is gevestigd in het gebouw van het CJG aan de Vincent van Goghlaan. Als er binnen uw gezin een of meerdere (complexe) hulpvragen zijn op het gebied van opvoeden en opgroeien, dan kan het Jeugdteam hierin ondersteunen.

Fotobijschrift: Wist u dat medewerkers van VraagRaak ook te vinden zijn op diverse locaties in de stad? Op de foto: de Voedselbank.