Voeding voor het brein (Promotie) - Radboud Universiteit

dinsdag 17 november 2015

Tijd vanaf 10:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus mevrouw C.I.F. Janssen

Promotor(es) prof. dr. T. Kozicz, prof. dr. A. Heerschap

Copromotor(es) dr. A.J. Kiliaan, dr. J. Homberg

Subtitel Nourishing the brain from cradle to grave: The role of nutrients on neural development and neurodegeneration

Beschrijving

Voedingsstoffen beinvloeden de gezondheid van de hersenen. Janssen onderzocht de rol van voeding in de ontwikkeling en veroudering van de hersenen. Hiervoor bestudeerde zij de effecten van de inname van omega-3 vetzuren en flavonoiden (vooral aanwezig in respectievelijk vis en groente en fruit) vanaf de zwangerschap en gedurende het hele leven. Ook bestudeerde zij de invloed van een hoog-vetdieet als risicofactor voor de ziekte van Alzheimer. Uit haar onderzoek blijkt dat omega-3 vetzuren de ontwikkeling van de hersenen ondersteunen door een verbetering van functies zoals ruimtelijk geheugen en motorische cooerdinatie. Flavonoiden beinvloeden in milde mate de ontwikkeling van de hersenen door veranderingen in algehele activiteit, ruimtelijk leervermogen en doorbloeding van de hersenen. Een beperkte inname van cholesterol en verzadigde vetzuren lijkt bescherming te bieden tegen het afsterven van hersencellen en daarmee het risico op de ziekte van Alzheimer te verkleinen. Deze resultaten duiden aan dat een gebalanceerd voedingspatroon de sleutel vormt tot het ontwikkelen en behouden van een gezond brein.

Biografie

Carola Janssen (1985) studeerde Biomedische wetenschappen in Nijmegen en behaalde haar masterdiploma in 2009. Zij verrichtte bovenstaand onderzoek in de onderzoeksgroep van dr. Kiliaan op de afdeling Anatomie van het Radboudumc binnen het Donders Center for Neuroscience. Sinds maart 2015 werkt zij als Consultant Life Sciences bij Hezelburcht in Nijmegen.