Minister-president Rutte en staatssecretaris Van Dam naar Zuid-Afrika

Nieuwsbericht | 11-11-2015 | 10:37

Minister-president Rutte brengt 17 en 18 november 2015 een officieel bezoek aan Zuid-Afrika. Hij wordt hierbij vergezeld door staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken. Een delegatie van meer dan 70 Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen reist mee met de minister-president en de staatssecretaris. Dit is de grootste Nederlandse economische missie ooit naar Afrika.

Zuid-Afrika is de belangrijkste economische partner van Nederland in Afrika. Voor landbouwproducten uit Zuid-Afrika is Nederland de tweede grootste markt wereldwijd. De wederzijdse handel tussen beide landen bedroeg in 2014 bijna 3,5 miljard euro. Er liggen voor het Nederlandse bedrijfsleven grote kansen, vooral op het gebied van land- en tuinbouw, water, transport en logistiek en gezondheidszorg.

Samen met de bedrijven bezoeken minister-president Rutte en staatssecretaris Van Dam Pretoria, Johannesburg en Kaapstad. In Johannesburg verkennen zij de kansen voor toekomstige samenwerking in het speciaal voor de economische missie opgezette House of the Future. In Kaapstad staat in Garden of the Future de bestaande samenwerking tussen Nederland en Zuid-Afrika centraal. Minister-president Rutte en staatssecretaris Van Dam worden in Pretoria ontvangen door president Zuma. Deze ontmoeting staat in het teken van de verdere versterking van de hechte politieke, economische en culturele banden tussen Nederland en Zuid-Afrika.

Programma

Het programma van minister-president Rutte en staatssecretaris Van Dam start dinsdagochtend 17 november in Pretoria met een ontmoeting met alle deelnemers van de economische missie. Aansluitend worden zij ontvangen door president Zuma. Tijdens deze ontvangst vindt een delegatieoverleg plaats met leden van het kabinet van president Zuma en een gesprek met vicepresident Ramaphosa. De ontvangst wordt afgesloten met een rondetafelgespek met CEO's van Nederlandse bedrijven, in aanwezigheid van president Zuma.

Aan het einde van de middag bezoeken minister-president Rutte en staatssecretaris Van Dam in Johannesburg het zogenoemde House of the Future. Dit is een vijfdaags evenement waar Zuid-Afrikaanse en Nederlandse ondernemers, overheden, kennisinstellingen en culturele en instellingen elkaar ontmoeten, kennis uitwisselen en samenwerkingen aangaan. Rutte en Van Dam spreken hier met vertegenwoordigers van verschillende sectoren over samenwerking tussen Nederland en Zuid-Afrika, onder andere op het gebied van stedelijke ontwikkeling, gezondheidszorg, agrologistiek startups en havenontwikkeling. Tijdens de handelsreceptie in Johannesburg opent minister-president Rutte symbolisch het uitbreidingsproject van Vopak in Durban. Ook worden er overeenkomsten en contracten tussen Nederlandse en Zuid-Afrikaanse bedrijven getekend.

Woensdagochtend 18 november wordt minister-president Rutte rondgeleid op Liliesleaf Farm. Op deze boerderij werd in 1963 de ANC-leiding gearresteerd. De minister-president spreekt onder andere met twee arrestanten van toen, Ahmed Kathrada en Denis Goldberg. Aansluitend bezoekt de minister-president jonge Zuid-Afrikaanse ondernemers in het Skills Development Centre in de Township Diepsloot. Hij wordt hier bijgepraat over de projecten en de Nederlandse bijdrage aan ondernemerschap en gezondheidszorg hierbij. Staatssecretaris Van Dam bezoekt die ochtend de Rietvlei Nature Reserve waarbij hij onder andere spreekt met de Peace Parks Foundation.

Aan het eind van de ochtend reist de delegatie door naar Kaapstad. Hier bezoeken minister-president Rutte en staatssecretaris Van Dam in de middag de zogenoemde Garden of the Future. Als onderdeel van House of the Future worden hier de vruchten van Nederlands-Zuid-Afrikaanse samenwerking gepresenteerd. Ook hier worden enkele overeenkomsten en contracten getekend.

Aan het begin van de avond brengt minister-president Rutte een bezoek aan twee historische locaties in Kaapstad, District 6 Museum en Castle of Good Hope. Daarna geeft hij het startsein voor de bouw van een nieuwe olieopslag terminal van het Nederlandse terminalbedrijf VTTI in de haven van Kaapstad. Hiermee sluit hij zijn bezoek aan Zuid-Afrika af. Staatssecretaris van Dam heeft die avond nog een bijeenkomst met alle deelnemers aan de economische missie.

Staatssecretaris van Dam blijft een dag langer in Kaapstad waar hij op donderdagochtend 19 november spreekt met minister Zokwane van Landbouw, Bosbouw en Visserij. Tevens brengt hij een bezoek aan een containerterminal in de haven van Kaapstad. Aansluitend spreekt hij met vertegenwoordigers uit de groente- en fruitsector over de handelsstromen tussen Zuid-Afrika en Nederland. Aan begin van de avond heeft staatssecretaris van Dam een afsluitende bijeenkomst met de deelnemers aan de economische missie.