Heilig Vuur met Paula Fikkert | Nijmeegse topwetenschappers en hun passie

dinsdag 17 november 2015

Tijd 15:00 tot 17:30

Locatie De Brasserie, Spinozagebouw Radboud Universiteit, Montessorilaan 3 (0.09), Nijmegen

Organisator(s) Radboud Reflects i.s.m. DPO, Cluster Ondersteuning en Cluster Facilitair

Spreker Paula Fikkert

Beschrijving

Tophoogleraren van de Radboud Universiteit presenteren in een minicollege het onderzoek waar zij het meest gepassioneerd aan werken. Zij worden geinterviewd over de inspiratie en motivatie voor hun werk, geven een rondleiding over hun werkplek en laten zich over dit alles bevragen. Dat is de opzet van Heilig Vuur, de jaarlijkse middagbijeenkomstenreeks voor medewerkers van de Clusters Ondersteuning en Facilitair van de Radboud Universiteit.

Heilig Vuur #3 Wat moet een baby doen om zijn of haar moedertaal te leren? Die vraag fascineert Paula Fikkert. In haar minicollege spreekt ze over het wonderlijke proces dat ertoe leidt dat baby's hun taal leren verstaan en spreken - een proces waaraan niemand herinneringen overhoudt. Het leren van een vreemde taal als je eenmaal een moedertaal hebt verworven, verloopt op een heel andere manier. Wat zijn de verschillen tussen deze twee vormen van het leren van een taal?

Met gespreksleider Elianne Keulemans, hoofd van Radboud Reflects, gaat Paula Fikkert in gesprek over de motivatie en inspiratie voor haar werk. Daarna leidt zij de deelnemers rond in het Baby Research Center, en vertoont zij fragmenten uit een documentaire over taalverwerving bij baby's. Tenslotte gaat ze in discussie met de deelnemers van Heilig Vuur.

Spreker Paula Fikkert (1965) studeerde Linguistiek en Nederlandse taal en letteren aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1994 promoveerde ze aan de Universiteit van Leiden. Ze was onderzoeker aan de Universiteit van Konstanz (Du), en had een KNAW-fellowship aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, totdat ze hier in 2002 benoemd werd als senior onderzoeker. Ze was visiting scholar en gasthoogleraar aan universiteiten in onder andere Noorwegen, Brazilie, Portugal, Duitsland en de VS. Vanaf 2007 is ze hoogleraar Eerste taalverwerving en Fonologie aan de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit.

Dit programma is onderdeel van de reeks Heilig Vuur 2015.

Aanmelden

Heilig Vuur is alleen toegankelijk op uitnodiging.