Landstede leert Chinese kinderen voetballen

In 2028 organiseert China het WK in Beijing en daarom willen de Chinese leiders gaan investeren in de voetbalsport. Zo zal voetbal als vak worden ingevoerd op Chinese scholen. Hiervoor zijn kwalitatief goede trainingen nodig en China is zelf niet echt een voetbalnatie. Daarom is docent en coordinator Han Hanekamp van de opleiding Voetbaltrainer van Landstede op 14 november samen met drie studenten voor een week naar de Chinese hoofdstad afgereisd.

Op verkenning

`Enkele middelbare scholen van Landstede hebben al een uitwisseling met een school in Beijing. Vanuit die school is gevraagd of wij expertise kunnen leveren voor de introductie van het vak voetbal op die school. We gaan nu op verkenning, en wie weet komt er wel meer uit voort.', aldus Hanekamp. Volgens hem zou het mooi zijn als het tot een blijvende samenwerking zou leiden, `waardoor studenten van ons op stage naar China kunnen, of daar na het behalen van hun diploma een tijdje aan de slag kunnen.'

Trainingen

Hanekamp en de studenten gaan deze week trainingen geven aan kinderen van tien tot zestien jaar en aan hun leerkrachten laten zien hoe ze dat doen, zodat zij het ook in de praktijk kunnen doen. Hierbij zullen tolken aanwezig zijn.

Taalbarriere

`In Nederland zijn we gewend om veel uitleg te geven en reacties terug te vragen van de kinderen.' Zegt Hanekamp. Hij vindt het jammer dat dit wegens de taalbarriere niet mogelijk is in China. Volgens hem zal het in de trainingen met de Chinese kinderen dan ook vooral gaan om `zien en ervaren'.