Resultaten Nationaal Toiletonderzoek 2015 bekend

dinsdag 17 november 2015 09:00

Dit is een origineel bericht van Service Management en Vendor

38 procent toiletten bacteriologisch schoon

Alphen aan den Rijn, dinsdag 17 november 2015 - De hygiene in openbare toiletten is opnieuw gestegen. Dat blijkt uit het door vakblad Service Management georganiseerde en in samenwerking met hygieneleverancier Vendor uitgevoerde Nationaal Toiletonderzoek 2015.

Van de 150 onderzochte openbare toiletten bleek 38 procent bacteriologisch schoon. Vorig jaar was dat nog 36 procent en in 2013 slechts 29 procent. Van de damestoiletten was 42 procent schoon. Bij de heren was dat 34 procent. Daarmee scoren de vrouwen al voor het zevende jaar hoger dan de mannen. Service Management voerde het Nationale Toiletonderzoek dit keer voor de 31e maal uit.

Toiletzitting het meest vervuild

Van de vier gemeten contactvlakken was de toiletzitting met 37 procent het meest vervuild, gevolgd door de knop van de kraan met 31 procent en de spoelknop scoorde 19 procent slecht. De knop van de deur aan de binnenkant van de wc was met 9 procent slecht het minste vervuild.

Gezondheidszorg het schoonst

De toiletten in gezondheidszorg waren het schoonst met 50 procent hygienisch, die daarmee ten opzichte van vorig jaar een flinke hygieneslag hebben gemaakt (destijds 37 procent schoon). Op de tweede plaats volgen openbare gebouwen met 42 procent schoon. Horecagelegenheden eindigen met 33 procent schone toiletten op de derde stek. Winkels en warenhuizen sluiten de rij, met slechts 28 procent schone toiletten.

Schoonste toilet van Nederland

De toiletten van parkeergarage St.-Jan in 's-Hertogenbosch mogen zich de schoonste van Nederland noemen. Op de toiletbril en de deurklink werden geen kolonien van bacterien aangetroffen. Terwijl de spoelknop een bijzonder laag aantal van drie kolonien kende. Alleen de kraan scoorde iets hoger. Daarnaast scoorde dit toilet een 9 voor beleving.