Maatregelen tegen misbruik stages en werkervaringsplaatsen nodig

Maatregelen tegen misbruik stages en werkervaringsplaatsen nodig

door John Kerstens op 16 november 2015

De Partij van de Arbeid staat, en strijdt, voor een fatsoenlijke arbeidsmarkt. Een arbeidsmarkt waarop mensen niet worden gezien als onvermijdelijke kostenpost waarop je zoveel mogelijk bezuinigt, maar juist als het grootste kapitaal van een bedrijf waarin je investeert. Dat doen we met wetten die dat doel dichterbij brengen, maar ook door misstanden aan de kaak te stellen. Het misbruiken van stages en werkervaringsplaatsen voor afgestudeerde jongeren om maar geen normaal loon te hoeven betalen is zo'n misstand. En dus pakken we die aan.

Het vinden van een stageplek (vaak verplicht om af te studeren) is voor leerlingen en studenten vaak een probleem. Zeker ook onder invloed van de crisis zijn werkgevers een stuk minder bereid om bijvoorbeeld tijd voor begeleiding te steken in iemand die stage loopt. Tegelijkertijd hebben we, onder invloed van diezelfde crisis, een ander fenomeen juist de kop op zien steken: stages na afstuderen.

Uit de eerste ervaringen van het deze zomer door FNV Jong gelanceerde 'meldpunt stagemisbruik' blijkt zo'n stage vaak echter helemaal geen stage te zijn, maar de zoveelste manier voor werkgevers om 'voor een dubbeltje op de eerste rang' te zitten. Van leren en begeleiden blijkt dan geen sprake te zijn, wel van gewoon keihard werken en productie leveren zonder dat je daarvoor echt betaald wordt. En dat allemaal zonder dat je in de positie bent om voor je rechten op te komen. Want met vele mede-afgestudeerden die op zoek zijn, is het letterlijk 'voor jou tien anderen (die niet protesteren)' . En wie weet lost de werkgever z'n boterzachte belofte dat er misschien ooit nog wel een baan in zit wel in ... Werkgevers weten dat en maken er dus gebruik van. Misbruik.

Daarom heb ik minister Asscher gevraagd in actie te komen en te bezien op welke manieren dat voorkomen kan worden.