RKD ontdekt stadsgezicht Amersfoort in Melbourne

PERSBERICHT

16 NOVEMBER 2015

RKD ontdekt stadsgezicht Amersfoort in Melbourne

Een schilderij in de National Gallery of Victoria in Melbourne blijkt een bijzonder stadsgezicht van Amersfoort te zijn. Op het kunstwerk staat de voorganger van het Huis met de Paarse Ruiten (Zuidsingel 38) afgebeeld. Van dit beroemde gebouw, dat in de zeventiende en achttiende eeuw bekend stond als een van de mooiste huizen van de stad, waren geen afbeeldingen bekend.

De ontdekking werd gedaan door Laurens Schoemaker, conservator Historische Topografie van het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag, die het stadsgezicht op verzoek van het museum onderzocht. De kunstenaar keek vanaf de brug over de Kortegracht ter hoogte van de Muurhuizen naar de huizen aan de Zuidsingel. In 1780 werd het monumentale pand, dat op het schilderij links van de stenen boogbrug te zien is, in opdracht van de Amersfoortse bankier en tabakshandelaar Benjamin Cohen grondig verbouwd en voorzien van een extra verdieping. Schoemaker schrijft het schilderij toe aan de Amsterdamse kunstenaar Jan Ekels (I) (1724-1781).

Het museum in Melbourne, dat alleen wist dat het een achttiende-eeuws Hollands stadsgezicht was, reageert zeer enthousiast op de ontdekking door het RKD.

RKD-link naar het schilderij: https://rkd.nl/explore/images/267934 National Gallery of Victoria naar het schilderij: http://www.ngv.vic.gov.au/explore/collection/work/4038/ Jan Ekels (I) (1724-1781), Gezicht op de Zuidsingel in Amersfoort, circa 1760