Nieuwe tweejarige hbo-opleiding is antwoord op roep om nieuw type sociaal werker

17 november 2015

De opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening ontwikkelde een tweejarig deeltijdprogramma: de Associate degree Sociaal Werk in de Zorg.

De sociaal werker nieuwe stijl is zelfstandig, neemt de eigen regie van zijn client als uitgangspunt, gebruikt en versterkt diens netwerk en zoekt de samenwerking met collega-professionals. Die werkwijze en -houding vraagt om competenties en vaardigheden die nog niet altijd deel uitmaken van het eigen repertoire. Als antwoord hierop ontwikkelde Windesheim een tweejarig deeltijdprogramma: de Associate degree `Sociaal Werk in de Zorg'.

Nieuwe accenten in het beroep

Onder invloed van de politiek en maatschappelijke ontwikkelingen verschuift de professionele zorg steeds meer van ondersteuning en begeleiding door professionals naar zorgverlening vanuit de omgeving van de client. De rol van de gemiddelde hulpverlener verandert hierdoor ingrijpend. Lag het accent aanvankelijk op `zorgen voor', nu komt het steeds meer te liggen op `zorgen dat'. De eigen regie van de client, het inschakelen van zijn netwerk, het stimuleren van maatschappelijke participatie en de samenwerking met andere zorgprofessionals vormen de nieuwe pijlers onder het beroep van de moderne zorgverlener en sociaal werker. Vooral mbo-professionals merken dat hun takenpakket anders en veeleisender is geworden en hebben baat bij het leren van nieuwe kennis en vaardigheden.

De opleiding

Het programma van de tweejarige Associate degree is afgeleid van de bestaande bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH). Bij Sociaal Werk in de Zorg liggen de accenten op nieuwe thema's zoals gevarieerde vormen van hulpverlening, het zelfsturende vermogen van medewerkers en het toenemende appel dat wordt gedaan op de taakvolwassenheid van medewerkers. Dit laatste komt bijvoorbeeld tot uiting in het organiseren van een passend woon-, werk- en leefklimaat voor clienten en het zelfstandig beoordelen en analyseren van clientsituaties. De opleiding is vooral interessant voor mbo-opgeleide professionals die als hulpverlener werken in de verslavings- of gehandicaptenzorg, ouderenzorg, de GGZ of in sociale wijkteams.

Overzichtelijke tijdsinvestering

`Twee jaar is voor veel hulpverleners en werkgevers een overzichtelijke tijdinvestering,' meent SPH-opleidingsmanager Jose Uitdewilligen. `Werkgevers zullen het aantrekkelijk vinden dat hun professionals in twee jaar over een officieel erkende graad op hbo-niveau kunnen beschikken.' Windesheim vervult volgens Uitdewilligen samen met de Christelijke Hogeschool Ede een pioniersfunctie binnen het hoger onderwijs voor zorgprofessionals. De opleiding zal naar haar verwachting model staan voor soortgelijke opleidingen bij andere hogescholen.

Doorstroom naar SPH mogelijk

Inhoudelijk sluit de opleiding nauw aan bij de opleiding SPH. Meer dan SPH zal Sociaal werk in de Zorg zich toespitsen op het concrete handelingsniveau van hulpverleners en minder op beleid en onderzoek. Toelatingseis is dat deelnemers minstens twintig uur werken in een relevante baan. Na afronding van het Ad-programma kunnen deelnemers desgewenst doorstromen naar het derde jaar van de bacheloropleiding SPH. Ook is met een iets ruimere tijdsinvestering doorstroom mogelijk naar de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD).

Start

De Associate degree Sociaal Werk in de Zorg start in september 2016. Informatie over de opleiding is beschikbaar op windesheim.nl.