Lions Club ontvangt duurzame estafettestokje

Lions Club ontvangt duurzame estafettestokje

Plastic afval opruimen langs de Waal (foto: Lions Club Nijmegen)Op zaterdag 21 november wordt het duurzame estafettestokje doorgegeven aan Lions Club Nijmegen, vanwege hun maatschappelijke project om inwoners van Nijmegen bewuster te maken van hun invloed op de omvang van de Plastic Soup. De overdracht van het estafettestokje door Gerard Mangnus van Stichting De Bastei aan Cor de Beijer van Lions Club Nijmegen vindt plaats om 11.30 uur op het marktplein Kelfkensbos voor Museum Het Valkhof.

Het duurzame estafettestokje is een gemeenschapsinitiatief van diverse betrokkenen uit Nijmegen om de omvang en verscheidenheid aan initiatieven op het gebied van duurzaamheid in Nijmegen in kaart te brengen. Hiermee willen ze aantonen dat gemeente Nijmegen de titel `Duurzaamste Stad van Europa 2017' meer dan verdient. De informatie op de estafettestok laat zien dat Nijmegen beweegt, burgerinitiatief toont, dingen samen oppakt en dat dit vanzelfsprekend zo duurzaam mogelijk gebeurt.

Het Plastic Soup-project van Lions Club Nijmegen sluit hier naadloos op aan. Het weggooien van plastic - of niet - lijkt een belachelijk kleine actie. Maar beide keuzes hebben grote gevolgen. Het recept voor plastic soep begint aan de oevers van de Waal; plastic afval dat wij laten zwerven, vindt automatisch zijn weg naar de oceanen. Lions Club Nijmegen heeft het initiatief genomen met andere organisaties om Nijmegenaren te motiveren om over het verbruik en het verspillen van plastic na te denken.

plastic soepSchone oceanen zijn onmisbaar voor al het leven op aarde. Voor vissen, maar ook voor ons Nijmegenaren. Daarom zijn er in 2016 verschillende activiteiten gepland om mensen hier meer bewust van te maken. In Museum Het Valkhof komt de tentoonstelling `Out to Sea? The Plastic Garbage Project' en er is lesmateriaal voor kinderen op scholen, aan te vragen via De Bastei. Plastic Soup Nijmegen wil samen met Nijmegenaren het verschil maken. Doe met ons mee, want plastic soep, daar wordt niemand gezonder van.

Stichting De Bastei nam de estafettestok op 16 oktober 2015 in ontvangst. Dit nog te bouwen centrum voor natuur en cultuurhistorie gaat in de vorm van tentoonstellingen, educatieve activiteiten en een veelheid aan toeristische arrangementen het verhaal van rivier de Waal vertellen. In Nijmegen liggen er door ingrijpende ruimtelijke projecten zoals `Ruimte voor de Waal' grote uitdagingen om belangen op het gebied van wonen, werken, recreeren en natuur samen op te laten gaan in een duurzame stedelijke ontwikkeling.

Meer informatie over het duurzame estafettestokje en over het Plastic Soup-project is te vinden op www.duurzameestafette.nl en www.plasticsoupnijmegen.nl.