Fryslan maakt eind aan schijnconstructies

De provincie Fryslan past het inkoop- en aanbestedingsbeleid aan. Aanleiding is de Wet Aanpak Schijnconstructies. Aannemers die voor de provincie werken huren regelmatig buitenlandse werknemers in. Deze kregen soms minder betaald dan Nederlandse werknemers die hetzelfde werk doen. Met de aanpassing van het beleid treft de provincie de maatregelen die zij kan nemen om dit te voorkomen.

De wet is met ingang van 1 juli 2015 in werking getreden. Met deze wet wordt de provincie hoofdelijk aansprakelijk gesteld als in de keten van opdrachtgevers, opdrachtnemers en aannemers arbeidsvoorwaarden niet worden nagekomen. Dat betekent dat de wet van toepassing is op loon voor verrichte arbeid na 1 juli 2015. In voorkomende gevallen kan de provincie zich beroepen op niet-verwijtbaarheid. Dit als wordt aangetoond welke maatregelen zijn genomen bij de opdrachtverlening en wat is gedaan indien duidelijke misstanden zich voordoen.

Fryslan publiceert regelmatig aanbestedingen en contracten. Het is daarom noodzakelijk het provinciale inkoop- en aanbestedingsbeleid aan te passen. De provincie neemt daarom in de documenten bepalingen op. Deze zorgen dat opdrachtnemers vanaf nu handelen volgens de voorgeschreven wet- en regelgeving. Schijnconstructies om werknemers minder te betalen kunnen zo (beter) worden voorkomen.