Koenders bespreekt bij EU en NAVO internationale veiligheidssituatie

Nieuwsbericht | 17-11-2015 | 17:22

`Nauwe afstemming tussen de EU en de NAVO is meer dan ooit belangrijk in de huidige veiligheidssituatie. De betrokkenheid van de Verenigde Staten is daarbij ook van groot belang.' Dat zegt minister Koenders van Buitenlandse Zaken voorafgaande aan zijn gesprek dinsdagavond in Brussel met de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg.

'Het gaat hierbij zeker niet alleen om militaire, maar ook om financiele, politieke, preventieve en deradicaliseringsmaatregelen, die de veiligheid en vrijheid van onze burgers beschermen. Wij zijn met meer en mogen ons niet uit elkaar laten spelen', aldus Koenders.

De internationale veiligheid staat bovenaan de agenda van de ontmoeting met Stoltenberg, die op verzoek van Koenders plaatsvindt. Ze zullen spreken over de 'afschuwelijke en lafhartige' aanslagen in Parijs en de nasleep daarvan, maar ook over de situatie in het Midden-Oosten en de internationale onderhandelingen over Syrie in Wenen.

Koenders, die eerder op de dag in Brussel met Europese collega's sprak, benadrukt dat het van het grootste belang is om te komen tot een politieke oplossing van de problemen in Syrie. Afgelopen weekeinde zijn er eerste vorderingen gemaakt tijdens het overleg in Wenen, waar Koenders' gezant Koos van Dam nauw bij betrokken was.

Duidelijk is dat een mogelijk staakt-het-vuren moet samengaan met een politiek veranderingsproces, dat voorziet in een overgangsregering. De voorlopige routekaart die daarvoor is opgesteld, is `een hoopvol signaal'. Koenders is het met zijn Amerikaanse collega Kerry eens dat een wapenstilstand belangrijk kan zijn om ISIS in Syrie effectief te kunnen bestrijden en een einde aan de oorlog in Syrie te maken.

Ondertussen gaat de internationale strijd tegen ISIS onverminderd door. `De aanslagen in Parijs, die onze waarden van democratie, rechtsstaat en menselijkheid proberen te vernietigen, laten opnieuw scherp zien dat nauwe internationale samenwerking onontbeerlijk is. Hoe triest deze reeks bloedvergieten ook stemt, juist nu slaan we de handen ineen en buigen we niet voor terreur', aldus Koenders.

Nederland is volgens hem solidair met Frankrijk en staat klaar om het land waar mogelijk te helpen. Die boodschap heeft het kabinet dinsdag ook overgebracht in Brussel nadat Frankrijk de lidstaten van de EU om hulp en bijstand had gevraagd naar aanleiding van de aanslagen.