Stormvloedkering Ramspol morgenochtend gesloten | Rijkswaterstaat

Stormvloedkering Ramspol morgenochtend gesloten

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 17 november 2015- Laatste update: 17 november 2015 17:15 uur

Rijkswaterstaat sluit morgenochtend de Stormvloedkering Ramspol bij Kampen, om het achterland te beschermen tegen het hoogwater uit het IJsselmeer. Het scheepvaartverkeer is hierdoor tijdelijk gestremd.

Het stormachtige weer met zeer zware windstoten en neerslag waar Nederland vanavond en vannacht mee te maken heeft, zorgt voor opstuwing van water en daarmee verhoogde waterstanden rond het IJsselmeer. De stormvloedkering Ramspol is een opblaasbare dam, die bij hoogwater het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit, daarmee een korte onderbreking in de doorstroming veroorzaakt en de veiligheid van het achterland waarborgt.

Sluiting

Om 05.00 uur start de sluiting van de opblaasbare kering zodat deze rond 05:40 uur geheel in werking is. De kering zal na korte tijd weer neergelaten worden om het water uit de rivieren weer baan te geven. Dit zal naar verwachting tot na de piek van storm rond 06.40 uur plaatsvinden en dan kan het water uit de rivieren weer richting IJsselmeer stromen.

Scheepvaart

Het Ramsdiep (tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer) wordt rond 03.30 uur gestremd voor het scheepvaartverkeer in verband met de sluiting. De scheepvaart wordt via de eigen kanalen (Berichten aan de Scheepvaart en de marifoon) geinformeerd. De scheepvaart kan naar verwachting morgenmiddag weer doorvaren.

Ook elders in het land kan men hinder ondervinden van de stormachtige omstandigheden. Rijkswaterstaat en de waterschappen treffen waar nodig maatregelen. Scheepvaart dient rekening te houden met stremmingen van o.a. sluizen en bruggen vanwege de harde wind. De wind zorgt tevens voor een lichte verhoging van de waterstanden langs de kust. Naar verwachting leveren deze verhogingen geen problemen op. Desondanks houdt Rijkswaterstaat vanuit het Watermanagementcentrum Nederland de waterstanden nauwlettend in de gaten. Waar nodig worden waterbeheerders en andere belanghebbenden gewaarschuwd.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via het gratis informatienummer van Rijkswaterstaat: 0800-8002. Bekijk de YouTube- filmpjes Stormvloedkering Ramspol en Balgstuw voor meer informatie over de werking van de kering.