Koenders: Burundi moet grootschalig geweld voorkomen

De Burundese overheid moet alles op alles zetten om burgeroorlog in het Afrikaanse land te voorkomen. Dat zei minister Koenders (Buitenlandse Zaken) woensdag na een overleg met zijn Burundese ambtsgenoot Alain Aime Nyamitwe. De ministers spraken elkaar in Den Haag over de zeer zorgwekkende politieke en humanitaire situatie in Burundi.

Koenders: `Er is sprake van een diepe politieke crisis in Burundi, die snel uit de hand kan lopen.' In Burundi lopen de spanningen hoog op sinds de president Nkurunziza in april aankondigde zich voor een derde presidentiele termijn verkiesbaar te stellen. Tegenstanders stellen dat Nkurunziza hiermee ingaat tegen de grondwet en tegen de vredesakkoorden van 2001, die een einde maakten aan de bloedige burgeroorlog in Burundi.

`Het land raakt steeds verder verstrikt in de crisis, die gepaard gaat met afschuwelijk geweld tegen burgers. In het belang van de gehele bevolking moet het geweld stoppen en moet een inclusieve dialoog tot stand gebracht worden', vervolgt Koenders, die zich grote zorgen maakt over de voortdurende mensenrechtenschendingen in het land.

`Momenteel wordt door Burundi onvoldoende gedaan om mensen tegen het geweld te beschermen', zei Koenders, die zijn collega opriep om de veiligheid in Burundi te verbeteren. Koenders onderstreepte tegenover Nyamitwe het belang van gesprekken tussen de verschillende betrokkenen: `Voor een stabielere politieke situatie in Burundi zijn nu snel concrete toezeggingen nodig van alle betrokken partijen.'

Koenders sprak met Nyamitwe ook over de recent aangenomen VN-resolutie, die de huidige situatie van geweld en straffeloosheid in het land veroordeelt. Deze resolutie roept de Burundese autoriteten ook op om onmiddellijk alle medewerking te verlenen aan de East African Community en de Afrikaanse Unie om de dialoog met de binnen- en buitenlandse oppositie tot stand te brengen.

Nederland werkt achter de schermen actief aan het voorkomen van verder geweld en onderhoudt intensief contact met alle relevante spelers in Burundi. Vanwege het geweld en de oneerlijk verlopen verkiezingen heeft is de hulp aan de Burundese overheid opgeschort. Wel loopt de Nederlandse hulp aan het maatschappelijk middenveld in Burundi nog door.