Gemeente plaatst plakzuilen


De gemeente Stein gaat binnenkort een plakzuil plaatsen op de volgende locaties:

* Op de hoek van de Peldenstraat en Bergenkenstraat bij de Don Bosco school te Stein
* Aan de Stationsstraat te Elsloo aan de voorzijde van de supermarkt Albert Heijn
* Aan de ingang van sportcomplex Haslou aan de Mergelakker te Catsop
* Op het Beatrixplein te Berg aan de Maas
* Op het kermisterrein aan de Kloosterstraat te Meers

Afgestemd met DOP

Het gaat om het model peperbus (zuilmodel) met een doorsnede van ca. 90 cm. De plakplaatsen worden eenmaal per drie maanden schoongemaakt. Omwonenden worden hier per brief over geinformeerd. Het voorstel van bovenstaande locaties is reeds afgestemd met een vertegenwoordiging van de
DOP-werkgroepen in de dorpen. Op het Raadhuisplein te Stein of in de nabije omgeving daarvan wordt pas een plakzuil geplaatst na voltooiing van het winkelcentrum Stein. Dit geldt ook voor het gebied St. Antoniusplein e.o. waar de openbare ruimte opnieuw zal worden ingericht in het kader van de
Gebiedsgerichte Aanpak Urmond-Oost. Indien de gemeente de plakzuilen gaat plaatsen in deze gebieden worden de omwonenden hierover nader geinformeerd.

Doelstelling

Voor de vrijheid van meningsuiting is de gemeente verplicht voldoende plakplaatsen te realiseren. Een plakzuil kan worden gebruikt als vrije plakplaats. Ze zijn bedoeld om het wildplakken op andere (gemeentelijke) eigendommen (zoals op glas- en kledingbakken, bomen en elektriciteitskasten)
tegen te gaan als ook illegale reclameborden in de openbare ruimte te weren. Wildplak en illegale reclame wordt zonder berichtgeving vooraf door de gemeente verwijderd en indien het borden betreft gedurende 3 weken opgeslagen bij de Algemene Dienst aan de Stadhouderslaan 245 te Stein.

Lokale evenementen

Op plakzuilen kunnen lokale evenementen aangekondigd worden. Affiches met culturele, ideele of politieke doelen zijn toegestaan op plakzuilen. De plakzuilen zijn niet bedoeld voor handelsreclame.

Vragen

Inwoners met vragen naar aanleiding van de voorgestelde locaties kunnen voor 16 december 2015 contact opnemen met de gemeente Stein via telefoonnummer 046-435 93 93 of via e-mail info@gemeentestein.nl.