Het overgangsrecht loopt af


Home | Nieuws | Het overgangsrecht loopt af

Het overgangsrecht loopt af

Door: Ieder(in)

11 november 2015
[IMG]

Voor vele duizenden mensen die vanuit de AWBZ overgaan naar de Wmo of Jeugdwet loopt op 31 december 2015 het overgangsrecht af. Voor die datum moet de gemeente de zorg opnieuw beoordelen en een nieuwe beschikking afgeven. Dit lukt niet in alle gemeentes en voor alle clienten op tijd.

Als een gemeente deze herbeoordelingen niet tijdig uitvoert, moet zij wel de continuiteit van zorg waarborgen. Op gemeenten rust immers de plicht om te zorgen voor maatschappelijke ondersteuning. Hieronder beschrijven we de consequenties voor zorg in natura en het persoonsgebonden budget
(pgb).

Overgangsrecht voor mensen met Zorg in Natura
Gemeenten zijn nu druk met het voeren van gesprekken en het doen van onderzoek voor deze herbeoordelingen. Dit neemt de nodige tijd in beslag. Voor het doen van onderzoek staat namelijk een (maximale) termijn van zes weken. En voor het besluit over de aanvraag van een maatwerkvoorziening staat
twee weken. Dit betekent dat het herbeoordelingstraject voor clienten met zorg in natura eigenlijk voor 1 november van start moet gaan om voor 1 januari 2016 een beschikking af te kunnen geven.
Dit lukt, zoals gezegd, niet in alle gemeentes en voor alle clienten met overgangsrecht. Wat dan? De gemeente zal dan in ieder geval de continuiteit van zorg moeten waarborgen zodat u na 1 januari gewoon zorg krijgt. Dit houdt in dat de gemeente uw indicatie `ambtshalve verlengt'. Het is
belangrijk dat de gemeente u hierover zo spoedig mogelijk bericht. Als dat niet gebeurt, is het zaak dat u daarover zelf contact opneemt met de gemeente. Liefst nog voor 1 november!
Let op: uw eigen bijdrage kan per 1 januari wijzigen, ook als uw gemeente uw indicatie ambtshalve verlengt.

Overgangsrecht voor mensen met pgb
Voor clienten met overgangsrecht en een pgb is een aanvullende afspraak gemaakt tussen het Rijk, gemeenten, de SVB en onder meer Per Saldo. Te weten: gemeenten moeten hun budgethouders voor 1 oktober duidelijkheid geven over de situatie vanaf 1 januari 2016. Als dat niet lukt, moet de gemeente
de indicatie ambtshalve verlengen tot 1 mei 2016 of langer. De SVB moet hierover voor 1 november bericht ontvangen van de gemeente. Ook bij het pgb kan de eigen bijdrage per 1 januari overigens veranderen.

Beschermd wonen
Clienten met een indicatie voor beschermd wonen en zorg in natura, hebben een overgangsrecht van minimaal 5 jaar. Over deze clienten gaat het hierboven dus niet.
Voor clienten met een indicatie beschermd wonen in de vorm van een pgb, moet de gemeente voor 31 december 2015 beoordelen of het pgb nog de juiste verstrekkingsvorm is. De indicatie zelf blijft gewoon geldig tot de afgegeven datum, maximaal tot 1 januari 2020.
Juiste loket
Heeft u met de gemeente contact gehad over uw aflopende indicatie en blijft het toch onduidelijk hoe uw zorg in 2016 geregeld wordt? Dan kunt u contact opnemen met het meldpunt Juiste Loket. Daar helpen ze u uit te zoeken wat er aan de hand is.

Tekst: Ieder(in)