Versnelde huisvesting vergunninghouders in Zoetermeer


Het college heeft dinsdag 17 november 2015 besloten het pand Dorpsstraat 161-163 geschikt te maken voor tijdelijke huisvesting van vergunninghouders. Daarnaast wil de gemeente te koop staande woningen huren voor de tijdelijke huisvesting van vergunninghouders. In asielzoekerscentra (AZC's)
wonen op dit moment nog te veel asielzoekers met een verblijfsvergunning. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe grote stroom vluchtelingen in Nederland hier niet terecht kan. Om dit probleem op te lossen moeten gemeenten de hoeveelheid vergunninghouders die het Rijk hen heeft aangewezen versneld
huisvesten.

Dorpsstraat

Het pand Dorpsstraat 161-163 (voormalige vrouwenopvang) is gemeentelijk eigendom en staat al enige tijd leeg. Het college heeft besloten dat dit pand geschikt wordt gemaakt voor tijdelijke bewoning door minimaal 8 en maximaal 16 vergunninghouders. Omwonenden en ondernemers in de directe
omgeving zijn hierover per brief geinformeerd. Op korte termijn wordt speciaal voor hen een informatieavond georganiseerd waar een toelichting wordt gegeven op de plannen en vragen worden beantwoord over de uitvoering ervan.

Verhuur te koop staande woningen

Een aantal woningcorporaties is bereid om woningen uit de verkoop te halen en deze weer opnieuw te verhuren aan vergunninghouders. Ook op particuliere huiseigenaren doet de gemeente een beroep om woningen te verhuren voor huisvesting van vergunninghouders.