Meer dan 100 nieuwe energie neutrale woningen in Oosterheem


Het college heeft op 17 november 2015 ingestemd met een wijziging van de bestaande overeenkomst met de ontwikkelende partijen in Oosterheem. Het besluit is dat er in Waterzicht tenminste 117 energie neutrale woningen worden opgeleverd.

Energieneutraal

Gemeente en ontwikkelende partijen hebben als doel de woningen in Oosterheem te verduurzamen. In 2010 is daarom een overeenkomst getekend over de duurzaamheid van de ruim 700 nog te bouwen woningen in Waterzicht (Oosterheem). Deze overeenkomst moest worden vernieuwd toen begin dit jaar de
wettelijke eis voor energieverbruik in woningen werd aangescherpt. Van de 277 nog te bouwen woningen zullen er tenminste 117 energieneutraal worden. Dat wil zeggen de opgewekte energie door zonnepanelen is even groot als de benodigde energie voor de ruimteverwarming, ventilatie en douchewater.

Nul-op-de-Meter woningen

Een deel van de te bouwen woningen wordt zelfs opgeleverd als Nul-op-de-Meter woning. Hierbij wordt ook het stroomverbruik van de huishoudelijke apparatuur opgewekt door zonnepanelen. De overige woningen worden gebouwd volgens de huidige aangescherpte wettelijke eis voor energiegebruik.