Waardering voor mantelzorgers


Gepubliceerd op: 18 november 2015

Wethouder Bjoern Lugthart (o.a. Zorg) reikte de eerste mantelzorgwaardering uit (Foto Saskia Nelissen)Wethouder Bjoern Lugthart (o.a. Zorg) reikte de eerste mantelzorgwaardering uit (Foto Saskia Nelissen)

Mantelzorgers zijn onmisbaar in de samenleving. Maar mantelzorg kan erg zwaar zijn. Daarom verdienen mantelzorgers extra aandacht en ondersteuning. Zaterdag 14 november werden zij daarom in het zonnetje gezet. Wethouder Bjoern Lugthart (o.a. Zorg) reikte de eerste mantelzorgwaardering uit.

De uitreiking was onderdeel van een feestelijke bijeenkomst die door Welzijn Rijswijk was georganiseerd vanwege de Dag van de Mantelzorg. Meer dan honderd Rijswijkse mantelzorgers waren gekomen voor een workshop Picasso portret maken, kleuradvies of yoga, met als afsluiting een high tea.
Bjoern Lugthart en Els Kamphuis, zelf mantelzorger, gaven symbolisch de eerste mantelzorgwaardering, een vergoeding van de gemeente, aan Magda van Veen die al tien jaar mantelzorger is.

Grote betrokkenheid

Eerder sprak Lugthart uitvoerig met mantelzorgers tijdens een aantal lunchbijeenkomsten. "Ik vond het hartverwarmend hoeveel energie en betrokkenheid zij hebben. Zorgwekkend is aan de andere kant hoe zwaar mantelzorg is en hoe lastig het is passende ondersteuning te krijgen. Mantelzorg is
heel divers, voor je hoogbejaarde ouders of voor je zieke kind. Mantelzorg kan kortlopend zijn of maar ook langdurig bij een ernstig handicap. Je staat er of alleen voor of doet het samen met je familie en vrienden."

Verhalen delen met elkaar

Lugthart is geraakt door de gesprekken: "Het bleek dat het delen van elkaars verhalen en ervaring belangrijk is voor mantelzorgers. Gesprekken met lotgenoten geeft herkenning, maar levert ook steun bij het zoeken naar oplossing voor problemen. Die gesprekken gaan we zeker vaker organiseren.
Uit de verhalen van de mantelzorgers bleek dat het samenstellen van de juiste zorg, aanvullend op de mantelzorg, complexer en onoverzichtelijker is geworden. Ik pak dat op, het zorgloket van de gemeente biedt nu al een helpende hand."

Waardering

Voorafgaand aan de lunchbijeenkomsten is onder mantelzorgers in Rijswijk een enquete gehouden. Hen werd gevraagd op wat voor manier zij gewaardeerd wilden worden door de gemeente. De respons was hoog. De meerderheid van de mantelzorgers heeft voorkeur voor een financiele tegemoetkoming.
Lugthart: "De mantelzorgers die ik sprak gaven aan dat erkenning en ondersteuning van familie en vrienden het belangrijkste is. Een schouderklopje is al belangrijk, dat geeft energie. In de uitkomst van de enquete herkennen de mantelzorgers die ik heb gesproken zich. Een gelbedrag is een
gebaar, herkenning en ook een financiele tegemoetkoming in zware tijden. Dat gebaar wil ik dan ook graag doen. Vandaag overhandig ik daarom symbolisch de eerste waardering."

Hoe vraagt u de mantelzorgwaardering aan?

Wilt u in aanmerking komen voor de mantelzorgwaardering, dan kunt u voor 14 december bellen met Welzijn Rijswijk, telefoonnummer 06 4075 9356.

* Deel Waardering voor mantelzorgers op Facebook
* Twitter