Exotische voorwerpen uit de Gouden Eeuw Vondst van de Maand in Huis ..


18 november 2015 - Nieuwsartikel

Vanaf 20 november 2015 zijn in de Vondst van de Maand-vitrine luxe gebruiksvoorwerpen uit verre landen te zien, die in de Gouden Eeuw hun weg naar Nederland vonden.

Ze vonden in de Gouden Eeuw hun weg naar de Nederlandse Republiek als gevolg van de overzeese wereldhandel. Gepresenteerd worden onder meer fraaie voorbeelden van Faience en Marmarezata-aardewerk uit Zuid-Europa, Chinees porselein en steengoed en het in Nederland zeer zeldzame Millefiori-glas.
Handel en innovaties op het gebied van landbouw, visserij, scheepvaart, industrie en nijverheid droegen in de 17e eeuw bij aan een groeiende welvaart. Luxe gebruiksvoorwerpen zijn daar het tastbare bewijs van.

De 17e eeuw was een bloeitijd voor Nederland doordat er grote economische ontwikkeling plaatsvond. Handel en innovaties zorgden voor een groeiende welvaart in de samenleving, zowel voor de hogere klasse als voor een groeiende middenklasse. De overzeese wereldhandel van de Verenigde
Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC) droeg bij aan de komst van producten van over de hele wereld: koffie, thee, nootmuskaat, peper, zijde, de kokosnoot en exotische schelpen. Door de stijgende welvaart werd het voor Nederlanders mogelijk luxe gebruiksvoorwerpen
uit verre landen aan te schaffen. Vondsten uit verschillende plaatsen in Noord-Holland geven een beeld van het materiaal en het soort luxe-goederen dat werd geimporteerd.

Tentoonstelling Vondsten uit de Vecht

Ook is tot en met 14 februari 2016 de tijdelijke tentoonstelling Vondsten uit de Vecht te zien; een bonte verzameling vondsten opgebaggerd uit de Vecht tijdens het grootste baggerproject ooit.

Meer informatie op www.huisvanhilde.nl.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tweet
Deel