Transportprijzen blijven relatief hoog door lage capaciteit


Kwartaalrapport Transport Market Monitor beoordeelt de dynamiek van het Europese transport en goederenvervoer.

In het derde kwartaal van 2015 daalden de transportprijzen met 4,1% ten opzichte van het tweede kwartaal, blijkt uit de 25e editie van de Transport Market Monitor (TMM), opgesteld door Transporeon en Capgemini Consulting.

De meest opvallende resultaten uit het rapport zijn:

* In vergelijking met het tweede kwartaal daalde de prijsindex met 4,1% naar een index van 100.6 in het derde kwartaal van 2015.
* Als we het prijsniveau vergelijken met het derde kwartaal van vorig jaar, (index 99.4), is de prijsindex in 2015 1,2% hoger.
* In het derde kwartaal van 2015 daalde de dieselindex met 5,4% naar een index van 85.8. Dit is de laagste indexwaarde van de afgelopen zes jaar.
* Ondanks de lage index van de diesel, blijft de prijsindex op hetzelfde niveau. Dit komt door de lage capaciteitsindex.
* De capaciteitsindex steeg in het derde kwartaal 2015 naar 77.5 (+14,4%) ten opzichte van het tweede kwartaal. Dit is echter 10,5% lager dan in hetzelfde kwartaal van 2014 (index 86.6).

Erik van Dort, supply chain director bij Capgemini merkt op: "In dit kwartaal zien we de gebruikelijke capaciteitsstijging. Het is wel opmerkelijk dat de prijsdaling tussen het tweede en derde kwartaal 4,1 % lager is dan we hebben waargenomen in de voorgaande jaren. Dit is waarschijnlijk te
wijten aan het feit dat de dieselindex de laagste waarde heeft sinds 6 jaar."

Peter Foerster, Managing Director van Transporeon, voegt hieraan toe: "De traditioneel zwakkere vakantiemaanden van juli en augustus hebben een impact op zowel de transportprijzen als de transportcapaciteit. De transportprijzen dalen en de transportcapaciteit stijgt. In september 2015 hebben
we wel een stijging kunnen waarnemen van de transportprijzen. Die ontwikkeling zal zich zeker voortzetten tot aan Kerstmis in het laatste kwartaal van 2015."

Kijk voor meer informatie over de Transport Market Monitor op: http://www.transportmarketmonitor.com.

Deel deze pagina