Burgemeester ontvangt uitspraak gaswinning met instemming


Burgemeester Peter den Oudsten zegt dat de gemeente Groningen de uitspraak van de Raad van State over de gaswinning met instemming heeft ontvangen. De Raad van State bepaalde op woensdag 18 november dat de NAM de gaswinning moet terugbrengen naar 27 miljard kuub per jaar.

Over de uitspraak: "De Raad van State is de bezwaarmakers maximaal tegemoet gekomen, al krijgt de minister nog de gelegenheid om te beargumenteren waarom de gaswinning niet verder terug kan. Wij wachten zijn nieuwe besluit af."

Gasplafond
"De uitspraak past in de opvattingen van de gemeente Groningen. Wij vinden dat het gasplafond nu verkeerd ligt en dat de winning moet worden teruggebracht. We zijn op weg naar een positie die wij passend vinden voor de Rijksoverheid", aldus de burgemeester.

Maximum
Bij de winning van gas gaat het om een periode van september tot september. Dat betekent volgens Peter den Oudsten dus niet dat de NAM in 2015 al de maximale hoeveelheid gas heeft gewonnen. Overschrijding van 27 miljard kuub is alleen toegestaan als het `gasjaar' 2015-2016 koud uitvalt.
Volgens de Raad van State geldt dan een maximum van 33 miljard kuub.



Gepubliceerd op: 18-11-2015 15.50 uur; Laatst gewijzigd op : 18-11-2015 16.06 uur