FNV: Werkdruk blijft stijgen en vergroot werkstress


* 18-11-2015
* Harrie Lindelauff
* 0

De nog steeds oplopende werkdruk is een belangrijke oorzaak van werkstress en vergroot het risico op burnout. Die conclusie trekt de FNV tijdens de `Week van de Werkstress'. Met een werkdrukbus trekt de vakbond nog tot en met morgen langs bedrijven in Apeldoorn, Almere en Uithoorn.

Uit de verhalen van mensen in de bus maar ook uit de meest recente cijfers van de Gewoon Goed Werk Meter van FNV i.s.m. TNO blijkt dat de werkdruk toeneemt.

Gevarenzone

Dit jaar geeft 60 procent van de mensen aan dat ze regelmatig tot vaak onder hoge tijdsdruk moeten werken. 3 jaar geleden was dit nog 49 procent. Ook vindt 45 procent het werk geestelijk of emotioneel zwaar (was 30 procent). 1 op de 5 mensen zit echt in de gevarenzone en herstelt niet meer
goed. Dit is vaak een voorbode van ernstige gezondheidsklachten.

Werkdruk is de belangrijkste oorzaak van overspannenheid en burn-out. Wanneer mensen langdurig aan werkstress blootgesteld worden, mondt dat uit in overspannenheid en burn-out.

Meer collega's

Wil je werkstress effectief aanpakken, pak dan de oorzaak aan: werkdruk. Want werkenden moeten met te weinig mensen, te veel werk doen. Van de individuele aanpak van het ministerie van Sociale Zaken - bespreek werkstress met je collega's - zijn nog geen resultaten zichtbaar.

Integendeel: de werkdruk stijgt ook in 2015 nog verder. Daartegen helpt maar een remedie, aldus de FNV: meer collega's.

De FNV werkdrukbus is deze week door honderden mensen bezocht en trekt nog tot en met morgen door het land. In de bus kunnen werknemers hun werkdruk laten testen en tips krijgen voor oplossingen.

Route FNV-bus donderdag 19 november
8.30 uur Syntus Apeldoorn, Stationsplein/Spoorstraat
13.00 uur Connexxion Uithoorn Sportlaan 15
17.00 uur Connexxion Almere Busplein (busstation) Almere CS