'Lastenverlichting weer stuk dichterbij'


* MKB >
* Nieuws >
* Nieuwsbericht

'Lastenverlichting weer stuk dichterbij'

18 november 2015
'Lastenverlichting weer stuk dichterbij'

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat de lastenverlichting van EUR 5 miljard voor met name burgers vandaag een stuk dichterbij is gekomen, nu het Belastingplan van staatssecretaris Wiebes is aangenomen door de Tweede Kamer. De ondernemersorganisaties gaan ervan uit dat in december ook de
Eerste Kamer in meerderheid voor stemt en daarmee gezinnen tot bijna EUR 1.500 euro extra bestedingsruimte geeft. Dit is een belangrijke stimulans voor de binnenlandse consumptie en dat zorgt op korte termijn voor extra werkgelegenheid.

Niet gelukkig zijn VNO-NCW en MKB-Nederland met de verschuiving in de energiebelasting van elektriciteit en aardgas, die met name negatief uitpakt voor delen van het mkb die voor hun bedrijfsvoering in belangrijke mate op aardgas zijn aangewezen, zoals in de maakindustrie, de recreatiesector
en de land- en tuinbouw. Positief in dit verband is wel dat de Kamer de motie van Pieter Omtzigt (CDA) heeft aangenomen, die het kabinet aanzet om de effecten van de verschuiving in de energiebelasting in beeld te brengen en op zoek te gaan naar een betere compensatie voor deze bedrijven.

De ondernemersorganisaties zijn tevreden met de vrijstelling van energiebelasting voor het gebruik van aardgas voor mineralogische en metallurgische processen. Daarmee loopt Nederland weer in de pas met de meeste andere lidstaten van de EU waar zo'n vrijstelling al gold en ontstaat voor deze
branche weer een gelijk speelveld. Ook de verruiming van Energie Investerings Aftrek (EIA) met EUR 60 miljoen is een winstpunt.

De integratie van de innovatieregelingen WBSO en RDA juichen VNO-NCW en MKB-Nederland toe, met name omdat de innovatieregeling via de loonheffing kan worden verrekend en daardoor te verzilveren is voor alle bedrijven, dus ook starters of mkb-bedrijven die nog geen winst maken.

Negatief oordelen de ondernemersorganisaties over de verhoging van de frisdrankbelasting, want daar is geen enkele overtuigende reden voor. Ze vrezen verder de grenseffecten van de accijnsverhoging op tabak.