College ziet af van windmolenplan Groote Lindt


In de afgelopen weken heeft het concept toetsingskader voor het plaatsen van windmolens op Groote Lindt ter inzage gelegen voor bewoners en bedrijven. De inspraakreacties die zijn binnengekomen, wijzen windmolens op Groote Lindt af.

De inhoudelijk-technische bezwaren hebben vooral betrekking op geluid, slagschaduw, afstand tot de woningen en veiligheid. Op zich kunnen deze binnen de wettelijke kaders en met aanscherping van het toetsingskader worden afgevangen.

Afweging
Het college van B&W heeft uitgebreid stilgestaan bij de inspraakreacties, de petitie en de oprichting van het bewonerscomite LindtWind. Hoe moet geoordeeld worden over het draagvlak onder onze bewoners? De duurzaamheidsdoelstellingen zijn belangrijk, maar hoe wegen we deze af tegen de
ongerustheid die er is bij veel bewoners? Kan de provinciale opgave wel gerealiseerd worden, nu niet gebleken is van grondeigenaren die mee willen werken aan de plaatsing van windmolens? Kunnen we niet beter omzien naar alternatieven die minder of niet belastend zijn voor bedrijven en
inwoners?

Conclusie
Bij het beantwoorden van deze vragen heeft het college de emoties en het ontbreken van voldoende draagvlak uit de samenleving zwaar meegewogen. Het college is daarbij tot de conclusie gekomen dat het niet verstandig is met dit traject door te gaan. Het college stelt de gemeenteraad dan ook
voor om geen uitvoering te geven aan de opgave van de provincie Zuid-Holland om 6 megawatt aan windenergie op Groote Lindt te realiseren.

Alternatieven
De duurzaamheidsopgave van Zwijndrecht blijft onverkort bestaan. Dit betekent dat er in de komende tijd hard en creatief moet worden nagedacht over alternatieven.

Raadsstukken
Het voorstel aan de Raad om niet over te gaan tot uitvoering van de opgave van de Provincie, de Nota van Beantwoording en het toetsingskader vindt u op http://bit.ly/1O2yrAg.