Wat is de visie achter de nieuwe Erfgoedwet?

maandag 19 oktober 2015

De Arena van 18 november 2015 staat in het teken van informatie en debat over de Erfgoedwet, de nieuwe integrale wet op het gebied van cultureel erfgoed.

Cultureel erfgoed maakt niet alleen het verleden zichtbaar, het is ook een bron van inspiratie voor vernieuwing en ontwikkeling. En vergeet de economische waarde niet! Redenen genoeg om er goed voor te zorgen. Een deel is nationaal gezien zelfs zo belangrijk dat het wettelijk beschermd is. Het rijk wil dat de regels daarvoor eenduidig zijn en dat duidelijk is wie waarvoor verantwoordelijk is. Dat wordt in de nieuwe wet geregeld.

Maar wat is de visie erachter? Wat valt eronder en wat niet? En hoe wordt een en ander getoetst? Met de Erfgoedwet wil het rijk bestaande wetgeving op een lijn brengen, overbodige regels schrappen en de uitvoering van bescherming zoveel mogelijk bij het erfgoedveld zelf leggen. Maar hoe doe je dat? Wat betekent dat voor instellingen buiten de overheid? En hoe kijken archivarissen en (amateur)archeologen ertegenaan? In juni van dit jaar is de Erfgoedwet door de Tweede Kamer aangenomen. Op 27 oktober stuurt de Eerste Kamercommissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap er voor de tweede maal schriftelijke vragen over naar de minister. Tijdens deze Erfgoedarena gaan deskundigen en het publiek met elkaar in gesprek over de vraag hoe de ambities van de Erfgoedwet in de praktijk kunnen uitpakken. Gaat de Erfgoedwet regelen wat het beoogt te doen?

Programma

Onder leiding van moderator Imre Vegh (Debat.NL) bent u van harte uitgenodigd om het programma bij te wonen. Projectleider van de Erfgoedwet Chantal Hakbijl neemt de aanwezigen mee langs de grote lijnen van de Erfgoedwet. Wat betekent de Erfgoedwet voor de drie domeinen musea & collecties, monumenten en archeologie? En wat zijn de achterliggende gedachten achter de keuzes die zijn gemaakt? Studenten van de Reinwardt Academie geven hun visie over een onderwerp binnen de Erfgoedwet. Over elk van de drie domeinen binnen de Erfgoedwet wordt een column uitgesproken. Karel Loeff (directeur Erfgoedvereniging Heemschut) en Marc de Beyer (conservator Museum Catherijneconvent) hebben tijdens de voorbereidingen voor de Erfgoedwet bij Tweede Kamerleden gepleit voor extra bescherming historische interieurs. Hoe kijken zij naar de wet? En wat betekent die voor de praktijk in erfgoedland? Leonard de Wit (hoofd Strategie & Internationaal bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) geeft zijn bespiegelingen over de Erfgoedwet.

Traditiegetrouw wordt er afgesloten met een informele netwerkborrel.

Waar: Reinwardt Academie, Hortusplantsoen 1-3, 1018 TZ, Amsterdam

Wanneer: woensdag 18 november 2015

Hoe laat: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur

Toegang: deelname gratis; aanmelden via de undefinedReinwardt Community