Good night, sleep tight; performance and EEG measures in primary insomnia patients and during sleep deprivation in health volunteers

Double doctoral degree UM - Université Caen Basse Normandié Mw.drs. Joy I. Perrier

Trefwoorden: slaaptekort, rijden, elektro-encefalografie

"Good night, sleep tight; performance and EEG measures in primary insomnia patients and during sleep deprivation in health volunteers"

Woensdag 18 november, 14.00 uur

Promotor: prof.dr. J.G. Ramaekers Co-promotor: dr. M.L. Bocca

Praktijkonderzoek naar de invloed van slaaptekort op rijgedrag is schaars en er is weinig bekend over de effecten van slaaptekort op corticale hersenactiviteit (die gedrag deels kan verklaren) tijdens autorijden in de praktijk. Wat insomnia betreft: het verband ervan met een verslechtering van de prestaties overdag is nog onduidelijk, net als de invloed ervan op corticale hersenactiviteit. Dit proefschrift is erop gericht om de verminderde prestaties overdag en veranderingen in corticale hersenactiviteit te identificeren die in verband worden gebracht met slaaptekort en insomnia, met name tijdens autorijden in de praktijk. Het toont een cumulatief effect van slaapgebrek en taakduureffecten op rijprestaties in de praktijk. Dit kan gevaarlijk zijn voor de rijveiligheid. De resultaten toonden ook aan dat insomnia leidt tot nadelige gevolgen voor de rijprestaties, ten minste bij gebruik van rijsimulators. Ten slotte toont het onderzoek specifieke veranderingen in de hersenactiviteit tijdens het rijden en tijdens het slapen in deze populatie in vergelijking met goede slapers.