Het Heijermans Festival: 6x Heijermans en Pitten

P E R S B E R I C H T

Den Haag, november 2015

Het Heijermans Festival: 6x Heijermans en Pitten

Uniek theaterfestival rondom Nederlands’ grootste toneelschrijver: nooit eerder zijn zoveel van zijn voorstellingen in zo’n korte periode in één theater te zien geweest.

Toneelgroep De Appel presenteert van 18 november tot en met 24 maart Het Heijermans Festival in het Appeltheater in Scheveningen. Een festival met als rode draad het rijke oeuvre van Herman Heijermans en de zee. Artistiek leider en regisseur Arie de Mol heeft een grote bewondering voor deze auteur. Eerder regisseerde hij van Heijermans Ora et labora en De opgaande zon (beide stukken zijn als lezing tijdens het festival te zien).

Iedereen kent Herman Heijermans van Op hoop van zegen en Kniertje, maar Heijermans is meer dan ‘de vis wordt duur betaald’. Hij publiceerde ook haarscherpe columns, schetsen onder pseudoniem Samuel Falkland en artikelen waarin hij een genadeloze analyse van de maatschappij maakte.

Het Heijermans Festival kort

Woensdag 18 november start het festival met Op hoop van zegen (regie Arie de Mol) gevolgd door 6x Heijermans en Pitten, beiden in december.

Vanaf januari volgen er voorstellingen geïnspireerd op de zee: de onvoorspelbaarheid van de zee, de zee als inspiratiebron en prikkel van de menselijke verbeelding. David Geysen maakt een collagevoorstelling (vanaf 24 februari), Annechien de Vocht regisseert de familievoorstelling (8+) 20.000 mijlen onder zee (vanaf 24 februari) en we verwachten de gastvoorstelling De dood en de zee (vanaf 13 februari) van het muziektheatercollectief Volksoperahuis.

Verder zijn er nog tal van kleinere projecten zoals een avond met Heijermansbiograaf Hans Goedkoop, Op weg naar de zee (donderdag 11 februari) met Anna Rottier en Waanzee avond (donderdag 18 februari) met schrijver Robert Haasnoot. Maar ook lezingen (zondag 7 en 21 februari), tentoonstellingen en activiteiten voor en door Scheveningers.

6x Heijermans

Het programma 6x Heijermans (vanaf 9 december) bestaat uit 6 eenakters van Heijermans. Appelacteur en regisseur David Geysen regisseert 3 eenakters waarbij blindheid de rode draad vormt: Brief in schemer, Kwelling en Het kind. Het blijspel Buren wordt geregisseerd door Annechien de Vocht. De stukken De dasspeld en De zeven vette dagen worden gemaakt en gespeeld door de Appelacteurs. 6x Heijermans is als avondvullend programma te zien of als lunchvoorstelling (3x Heijermans).

tekst Herman Heijermans regie David Geysen (Brief in schemer, Kwelling en Het kind)

spel Marguerite de Brauw, Bart van den Donker, Judith Linssen en Iwan Walhain

regie Annechien de Vocht (Buren)

spel Isabella Chapel, Abe Dijkman, Lore Dijkman, Beaudil Elzenga, Hugo Maerten, Martijn van der Veen en Jessie Wilms

regie en spel Dasspeld en De zeven vette dagen Isabella Chapel, Abe Dijkman, Lore Dijkman, Beaudil Elzenga, Hugo Maerten, Martijn van der Veen en Jessie Wilms

speeldata woensdag 9, woensdag 16 (première) december 2015, donderdag 7, woensdag 13, donderdag 14 (lunch + avond), woensdag 20, donderdag 21 (lunch + avond), woensdag 27, donderdag 28, zondag 31 januari, donderdag 3 (lunch + avond) en donderdag 10 (lunch + avond) maart 2016

aanvang 13.00 uur (lunch), 20.15 uur (avond) en zondag 14.30 uur, bovenzaal en gymzaal Appeltheater

toegangsprijzen

Pitten

Met Pitten (1918) schreef Herman Heijermans een scherpe parodie op het toneelbestel aan het begin van de twintigste eeuw. Het is een komedie over het repeteren van een toneelstuk. Een repetitie die voortdurend in het honderd loopt. Heijermans schreef deze eenakter ter ere van de souffleur van zijn gezelschap. Pitten bij De Appel wordt gespeeld door Scheveningse amateurspelers en geregisseerd door Pieternel Bollmann.

tekst Herman Heijermans regie/bewerking Pieternel Bollmann spel Johan den Dulk, Marijke den Dulk, Bettina J. Mulder, Truus de Rouw, Hennie Spronk, Elselies Stevense, Wendy Thomas, Gaby Weekhout en Diana Wiersma speeldata zaterdag 19 december 2015, zaterdag 9, 16 en 23 januari en woensdag 17 februari 2016 aanvang 14.30 uur (woensdag 20.15 uur), grote zaal Appeltheater toegangsprijzen