Dansersfondsprijzen voor Nancy Burer en Floor Eimers

Amsterdam, 17 november 2015

Persbericht

Aanmoedigingsprijs dansersfonds '79 voor Nancy Burer & Floor Eimers van het Nationale Ballet

Stichting Dansersfonds ’79 heeft gisteravond zijn jaarlijkse dansprijzen uitgereikt. Nancy Burer en Floor Eimers, lid van het corps de ballet van Het Nationale Ballet, hebben beiden de Aanmoedigingsprijs ontvangen. De prijsuitreiking vond plaats in de Stadsschouwburg Amsterdam in aanwezigheid van Prinses Beatrix. Burer en Eimers ontvingen de Aanmoedigingsprijs, waaraan een bedrag van €1.500 is verbonden, uit handen van bestuursvoorzitter Stijn Schoonderwoerd.

Uit het juryrapport:

‘Ze lieten’, aldus de jury, ‘vooral ook zien dat theaterdans niet alleen bestaat uit het tonen van extreem fysieke prestaties en hevige energie-uitbarstingen. Met hun optreden bewezen ze dat de ware spirituele beleving van dans zich op een totaal ander vlak afspeelt en dus niet alleen in hoge benen, razende snelheid en uitputtende energie ligt.’ Nancy Burer (Het Nationale Ballet) ) toonde deze kwaliteiten met name in haar interpretatie van Hans van Manens Visions Fugitives en Floor Eimers (Het Nationale Ballet) in haar optreden in George Balanchines Rubies en David Dawsons Empire Noir.

Een derde Aanmoedigingsprijs ging naar Nienke Wind van Introdans. De Prijs van Verdienste 2015 werd uitgereikt aan Gerald Tibbs, artistiek leider van het Nederlands Dans Theater 2.

De prijswinnaars van dit jaar zijn geselecteerd door een jury die bestaat uit danscritica Ine Rietstap, Marian Sarstädt (voormalig artistiek directeur Nederlands Dans Theater), Alexandra Radius (voormalig eerste soliste bij o.a. Het Nationale Ballet), Han Ebbelaar (voormalig eerste solist bij o.a. Het Nationale Ballet) en Karin Schnabel (freelance pedagoog en voormalig eerste soliste bij Het Nationale Ballet).

Stichting Dansersfonds '79

Stichting Danserfonds '79 stimuleert jong Nederlands danstalent en eert de mensen die hun diensten hebben bewezen in de danskunst. Daarnaast stelt het Dansersfonds ’79 zich ten doel dansers, na het beëindigen van hun danscarrière, te helpen bij de overschakeling naar een nieuwe werkkring. Elke jaar organiseert Stichting Dansersfonds '79 een benefietgala, waarvan de opbrengsten ten goede komen aan de doelstellingen van de stichting. www.dansersfonds.nl