Volop vragen bij Henk Krol na terreurdaden Parijs

Ronald Plasterk Foto Rijksoverheid1

"Iedereen heeft vragen. Waarom? Waar is de ontsnapte dader? Moeten de grenzen bijvoorbeeld dicht? Al deze vragen zijn begrijpelijk. We moeten het hoofd er wel bij houden, want ondoordachte acties doen meer kwaad dan goed." Woorden van Henk Krol naar aanleiding van de recente vreselijke terreurdaden in Parijs.

De politiek leider van 50PLUS sprak die dinsdag 17 november bij de behandeling van de begroting van Binnenlandse Zaken in de Tweede Kamer. Krol wees erop dat de middelen voor de AIVD reeds zijn opgevoerd, omdat het dreigingsbeeld voor de langere termijn hiertoe aanleiding geeft. Vervolgens vroeg hij minister Plasterk (foto) of de gebeurtenissen in Parijs aanleiding zijn voor bijstelling.

"Zijn de financiele middelen voldoende? Is er voldoende menskracht? Voor een optimale nationale veiligheid is een goed werkende inlichtingendienst noodzakelijk, maar niet voldoende. Een goed werkend politieapparaat is net zo onmisbaar. Maar op de politie wordt flink bezuinigd. Wat zijn de gedachten van deze minister hierover?", vroeg hij aan de bewindsman.

Vervolgens vroeg Henk Krol aandacht voor de financiele problemen van de gemeenten. "Vorige week trokken ruim 200 wethouders aan de bel. De rek is eruit..! Als het Rijk nog meer kortingen doorvoert, gaat dit onvermijdelijk ernstige gevolgen hebben voor de inwoners van deze en andere gemeenten", aldus het 50PLUS-Tweede Kamerlid. Als voorbeelden noemde hij bezuinigingen op wegenonderhoud, sluiting van buurtcentra, mindr onderhoud van groen en wegen in de wijk. "Dit komt de leefbaarheid in gemeenten niet ten goede"", wreef hij de minister onder de neus.

50PLUS is verder niet enthousiast over de beleidsvrijheid die veel gemeenten hebben. Het leidt tot grote verschillen in voorzieningen, hoogtes van eigen bijdrage en het wel of niet toekennen van huishoudelijke hulp. Gemeenten zijn belangrijke partners in het hele decentralisatietraject, volgens Krol. Hoe beoordeelt minister Plasterk de petitie van de 234 wethouders die zijn plannen moeten uitvoeren?, wild hij weten.

50PLUS stelde nog meer vragen betreffende de gemeenten: Hoe kunnen gemeenten hun taken, op korte en lange termijn, goed invullen met het wispelturige financiele beleid van het kabinet? Vindt de minister het normaal dat hierdoor gemeenten gedwongen worden de lokale belastingen te verhogen? Hoe beoordeelt hij de stelling van de wethouders dat een deel van de kortingen op het Gemeentefonds slecht onderbouwd is? Kunnen gemeentelijke herindelingen bijdragen aan efficienter gebruik van de financiele middelen? En hoe is de situatie bij de 16 gemeenten die zich in de financiele gevarenzone bevinden?

50PLUS greep de begroting van Binnenlandse Zaken ook aan om weer aandacht te vragen voor mantelzorgers en hun ondersteuning. De fractie heeft bij de begrotingsbehandeling van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een amendement ingediend om extra budget toe te voegen aan het gemeentefonds, ter versterking van respijtzorg en dagbesteding voor thuiswonenden. Bij deze begroting is het corresponderende amendement ingediend.

Ook herinnerde Henk Krol eraan dat twee jaar geleden 50PLUS al eens vragen heeft gesteld over leeftijdsdiscriminatie bij autoverzekeringen. Uit een onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat dit nog steeds voorkomt. Er zijn weliswaar minder verzekeraars die ouderen weigeren op grond van hun leeftijd, maar het zijn er nog steeds vier. En dat zijn er vier teveel, vindt 50PLUS.

"De meeste andere berekenen fikse premietoeslagen voor senioren, tot wel 129 procent er bovenop! En dat terwijl volgens het Centrum voor Verzekeringsstatistiek ouderen tussen 66 en 76 jaar geen groter risico vormen dan jongere automobilisten. Baseren de verzekeraars hun acceptatienormen daadwerkelijk op de verzamelde statistische gegevens? Of is hier sprake van leeftijdsdiscriminatie?", wilde de politiek leider van 50PLUS weten.