Amsterdam moet grootschalig plan voor toerisme maken

Amsterdam moet grootschalig plan voor toerisme maken

De gemeente Amsterdam moet haar aanpak drastisch aanpassen om de negatieve effecten van groei van het toerisme op de leefomgeving te beperken. Op dit moment zet de gemeente vooral in op het spreiden van toeristen en het aanpakken van negatieve gevolgen maar dat is bij een verdere groei van het toerisme niet voldoende. Dat schrijft Jeroen Plantinga van Futureconsult vandaag in een artikel op het NRIT Media Vrijetijdsplatform waarin hij vier scenario's voor de stad verder uitwerkt en concrete aanbevelingen voor de stad doet.

De gemeente Amsterdam moet volgens Plantinga haar aanpak aanpassen om flexibeler op de toekomst te kunnen inspelen. Naast de gemeentelijke focus op het groter maken van de stad, moet er ook worden ingezet op het cre*ren van meer open ruimte in de binnenstad. "De gemeente zet weliswaar in op het laatste, maar de beoogde aanpak is onvoldoende gelet op de verwachte golf van toeristen die op Amsterdam afkomt*, stelt Plantinga.

Nieuwe toeristische lussen

Om deze golf het hoofd te kunnen bieden, dienen nieuwe toeristische lussen c.q. wandelroutes en plekken in de binnenstad te worden ontwikkeld. Hierbij kan worden gedacht aan het realiseren wat een waterboulevard rondom het Oosterdok en de Dijksgracht, die aansluit op het centraal station van Amsterdam. Het Marineterrein, dat in fasen beschikbaar komt voor een nieuwe bestemming, moet bij deze waterboulevard/lus worden betrokken. Andere optie is het wateroppervlakte in de binnenstad meer benutten voor bepaalde voorzieningen zoals terrassen.

"De tijd is aangebroken dat de gemeente haar aanpak gaat opschalen. Hoe willen we dat (de binnenstad van) Amsterdam er uitziet in 2035? De gemeente moet nu over deze vraag samen met inwoners en (toeristische) partijen nadenken en vervolgens een grootschalig plan opstellen. It is time for action!*, schrijft Plantinga.