Ablynx geeft business update voor de eerste negen maanden van 2015

o Verdere vooruitgang in de klinische portefeuille met een Fase III en vier Fase II intern lopende studies, en een eerste mogelijke productlancering in 2018

o Aanzienlijke uitbreiding van de belangrijke overeenkomst in kanker immunotherapie met Merck & Co., Inc.

o Sterke financiele positie met EUR262 miljoen in cash

o Positieve vooruitzichten voor de komende 12 maanden met een aantal belangrijke mijlpalen

GENT, Belgie, 18 november 2015 - Ablynx [Euronext Brussels: ABLX; OTC: ABYLY] publiceert vandaag een business update die een overzicht geeft van de niet-geauditeerde financiele positie voor de eerste negen maanden van 2015, de belangrijkste gebeurtenissen na 30 september 2015 en de vooruitzichten voor de komende periode.

Operationele hoogtepunten - derde kwartaal 2015

o Aanzienlijke uitbreiding van de immuno-oncologie samenwerking met Merck & Co., Inc. (gekend onder de naam MSD buiten de Verenigde Staten en Canada) die nu 17 programma's omvat met focus op multi-specifieke Nanobodies(R) gericht tegen immunologische modulator doelwitten.

o Start van de Fase III HERCULES studie met het anti-vWF Nanobody, caplacizumab, in patienten met verworven TTP, waarvan de resultaten worden verwacht in H2 2017. De voorbereidingen lopen door om in H1 2017 het dossier voor voorwaardelijke goedkeuring in Europa aan te vragen.

o Start van de Fase II STEADY studie met het anti-IL-6R Nanobody, ALX-0061, in samenwerking met AbbVie, in patienten met matige tot ernstige actieve SLE waarvoor de resultaten in 2018 worden verwacht.

o De recrutering voor de twee Fase IIb studies met ALX-0061 in patienten met reuma, en voor de Fase IIa studie met ALX-0171 (anti-RSV) in geinfecteerde, gehospitaliseerde baby's, boekte verdere vooruitgang.

o Belangrijke vooruitgang in een aantal van de >25 preklinische eigen en gepartnerde programma's.

Financiele hoogtepunten - year-to-date 30 september 2015

o Inkomsten stegen met 52% tot EUR53,6 miljoen (2014: EUR35,2 miljoen)

o Investeringen in O&O groeiden 50% tot EUR58,5 miljoen (2014: EUR39,1 miljoen)

o Bedrijfsresultaat van -EUR13,3 miljoen (2014: -EUR11,7 miljoen)

o Netto cash instroom van EUR56,0 miljoen (2014: EUR21,1 miljoen)

o Sterke financiele positie met EUR262,2 miljoen aan liquide middelen, kasequivalenten, in pand gegeven geldmiddelen en beleggingen op korte termijn (2014: EUR221,5 miljoen)

In een reactie op de update van vandaag, verklaarde Dr Edwin Moses, Gedelegeerd Bestuurder van Ablynx:

"Ik ben zeer verheugd te melden dat we gedurende de afgelopen negen maanden uitstekende vooruitgang en sterke groei hebben gekend over de ganse lijn. Ablynx ontwikkelt zich tot een bedrijf in laat klinisch ontwikkelingsstadium met een Fase III en vier Fase II intern lopende studies die een totaal recruteringsdoel hebben van bijna 900 patienten. Bovendien boekten we mooie vooruitgang in onze ontwikkeling tot een verticaal geintegreerd bedrijf wat ons toelaat om de commercialisatie van ons eerste product, caplacizumab, in Europa en in de VS zelf te leiden."

"De aantrekkelijkheid van ons Nanobody-platform als motor voor de ontwikkeling van een unieke en krachtige nieuwe klasse geneesmiddelen werd verder onderschreven met de uitbreiding van onze lopende immuno-oncologie samenwerking met Merck & Co., Inc. We hebben reeds, als onderdeel van deze samenwerking, onze eerste mijlpaalbetaling van EUR3,5 miljoen ontvangen, wat opnieuw aantoont dat de Nanobodies, met hun krachtige multi-functionele functies, mogelijks een nieuwe dimensie kunnen bieden in vergelijking met bestaande therapeutica."

"We eindigden de eerste negen maanden van 2015 met een sterke financiele positie en we kijken uit naar de rest van het jaar en de voortzetting van belangrijke ontwikkelingen in 2016."

Over Ablynx

Ablynx is een biofarmaceutische onderneming actief in de ontwikkeling van Nanobodies(R), gepatenteerde therapeutische eiwitten gebaseerd op enkel-keten antilichaamfragmenten die de voordelen combineren van medicijnen gebaseerd op conventionele antilichamen en kleine chemische moleculen. Ablynx is toegewijd om nieuwe medicijnen te ontwikkelen die een duidelijk verschil kunnen maken voor de samenleving. De Vennootschap heeft vandaag meer dan 30 programma's in eigen ontwikkeling en met partners in diverse therapeutische indicaties zoals inflammatie, hematologie, immuno-oncologie, oncologie en ademhalingsziekten. Ablynx heeft overeenkomsten met verscheidene farmaceutische bedrijven waaronder AbbVie, Boehringer Ingelheim, Eddingpharm, Genzyme, Merck & Co., Inc., Merck KGaA, Novartis en Taisho Pharmaceutical. De onderneming is gevestigd in Gent, Belgie. Meer informatie is te vinden www.ablynx.com.