Update Nyenrode Commissarissencyclus

Op donderdag 12 november 2015 vond in het Koetshuis de jaarlijkse Update plaats voor alumni van de Nyenrode Commissarissencyclus. Dit jaar kende de Update een recordaantal deelnemers, ongeveer 100. De dag werd zeer positief beoordeeld door de aanwezige alumni.

Toetsing van commissarissen in financiele sector

Thema van de ochtend was: `De toetsingscriteria voor commissarissen in de financiele sector en strategische tax planning op het bordje van de commissaris'. Sprekers waren prof. dr. Paul Hilbers, hoogleraar supervisie financiele sector aan Nyenrode Business Universiteit en directeur van de divisie Toezicht Beleid van De Nederlandsche Bank, en mr. Frank Elderson, directielid bij De Nederlandsche Bank met verantwoordelijkheid voor toetsingen van bestuurders en commissarissen. Zij gingen in op de achtergronden van de toetsingen van commissarissen. Waarom wordt dat gedaan? Wat is anders dan vroeger? Waar wordt op gelet? Hoe kun je je als aankomend commissaris het beste voorbereiden? Ook werd ingegaan op recente trends in het toezicht, waaronder de sterk toegenomen aandacht voor gedrag en cultuur en de rol van commissarissen daarbij.

Strategische taxplanning

Het middagprogramma ging over `Strategische taxplanning op het bordje van de commissaris'. Dit middagdeel werd verzorgd door prof. mr. dr. Arco Bobeldijk, hoogleraar vennootschapsbelasting en tax aan Nyenrode Business Universiteit en partner bij Loyens & Loeff, en mr. Hans Rijsbergen van de Belastingdienst / Grote ondernemingen. Aan bod kwamen ontwikkelingen in horizontaal toezicht en de morele kant van doelgerichte belastingontwijking.

Aan het einde van de dag werd onder leiding van programma-directeur Hans Plesman, die tevens optrad als dagvoorzitter, gezamenlijk teruggekeken op en gediscussieerd over bovengenoemde onderwerpen.

Meer informatie over de Nyenrode Commissarissencyclus