Universiteit en bedrijven investeren samen in carriereperspectief studenten

Utrecht,

17 november 2015

Universiteit en bedrijven investeren samen in carriereperspectief studenten

Samenvatting

Om studenten nog beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt en om een brug te slaan tussen werkgevers, studenten en de opleidingen, is de Universiteit Utrecht gestart met het omvangrijke project Career Services. Dit sluit aan bij hoe minister Bussemaker tijdens de Opening van het Academisch Jaar de universiteit beschreef, als een plek die de student voorbereidt op leven en werken na de opleiding: `de nieuwe Career Services van de Universiteit Utrecht laat zien hoe serieus u die opdracht neemt', stelde ze. Op woensdag 18 november is de officiele start van Career Services tijdens het symposium 'Y aan het werk' waar studenten en werkgevers in keynotes en workshops met elkaar kennismaken.

In hun opleidingen krijgen studenten al kennis en vaardigheden mee voor arbeidsmarktorientatie op het vakgebied. Via Career Services komen daar extra diensten bij. Bijvoorbeeld dummy sollicitatiegesprekken met recruiters, workshops en inhouse dagen bij werkgevers, trainingen en gesprekken met een career officer. Nieuw is ook de career check, die een student inzicht geeft in hoe ver hij/zij is met voorbereiding op de arbeidsmarkt.

Werkveld krijgt invloed

Voor Career Services is de relatie met werkgevers essentieel; masteropleidingen komen tot stand in samenspraak met het werkveld en 21st century skills (bijvoorbeeld interculturele samenwerking, gebruik ict, overtuigen, verbinden, netwerken) krijgen een nadrukkelijke plek in het onderwijs naast traditionele academische vaardigheden. Career Services gaat samenwerken met bedrijven en maatschappelijke organisaties als Shell, ING en YSE. Dit om als universiteit beter in te kunnen spelen op de behoefte vanuit de buitenwereld en werkgevers vroeg in contact te brengen met getalenteerde studenten. Deze partijen denken bijvoorbeeld mee over de benodigde 21st century skills en beroepen van de toekomst. Career Services ondersteunt opleidingen ook bij het integreren van het onderwerp binnen het vaste curriculum.

Grote career centres in Amerika en Engeland

In Nederland wordt er door meerdere universiteiten gewerkt aan het verbeteren van de arbeidsmarktintrede van studenten door voorlichting en ondersteuning in Career Centra of Career Services. Internationaal zijn de verschillen groter, Amerikaanse en Engelse universiteiten, waaronder Oxford University, hebben grote Career Centres. Het is vooral de intensiteit en kwaliteit die het verschil maken: 85% van de studenten komt in aanraking met de dienstverlening van het Career Centre in Oxford en meer dan 30 bedrijven hebben een partnership met het centre. Voor de Universiteit Utrecht is het Career Centre van Oxford een belangrijke inspiratiebron.

Symposium 18 november

Journalisten zijn (na aanmelding) welkom bij het symposium 'Y aan het werk' ter gelegenheid van de start van Career Services op woensdag 18 november 2015 van 12.00 tot 17.00 uur in het Bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht, Heidelberglaan 8.

Keynote speaker is Andre Platteel van Your Lab. Hij gaat in op veranderende verlangens van jonge talenten en bedrijven. Simon Klop van YSE vertelt over wat generatie Y beweegt en kenmerkt. Daarna zijn er workshops 'Y aan het werk bij ...' UtrechtInc, Shell, Adviesbureau YSE en de Belastingdienst.